Pregătirea mașinii pentru iarnă: sfaturi pentru condus în siguranță

0
1189

Pregătirea mașinii pentru iarnă este esențială dacă îți dorești ca viața ta, viețile pasagerilor, ale celorlalți șoferi și a ale pietonilor să nu aibă de suferit. Nu te speria, deoarece pregătirea mașinii pentru iarnă nu este deloc foarte complicată. Tot ce trebuie să faci este să respecți câteva etape obligatorii, iar apoi o să poți conduce, fără prea mari probleme, în condiții de siguranță.

 

Prima etapă în pregătirea mașinii pentru iarnă: echipează-ți mașina cu anvelope pentru sezonul rece

Legislația rutieră din România prevede că orice șofer este obligat să aibă mașina echipată cu anvelope de iarnă, dacă urmează să circule pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de luna calendaristică din an. De asemenea, experții în domeniul auto recomandă ca mașinile să aibă montate cauciucurile de iarnă când temperaturile scad, constant, sub pragul de șapte grade Celsius, chiar dacă pe drumuri nu este zăpadă ori gheață. De ce? Deoarece în condiții de temperaturi scăzute, cauciucul din care sunt fabricate anvelopele de vară are niște proprietăți mai slabe decât cauciucul din care sunt produse anvelopele de iarnă.

Având în vedere ce am scris ma sus cu privire la cauciucurile de iarnă, asigură-te că îți vei echipa mașina, în timp util, cu anvelope pentru condiții de iarnă. Dacă nu ai unele, cumpără cât mai repede niște cauciucuri de iarnă ieftine, dar de calitate. În eventualitatea în care deții anvelope de iarnă, este necesar să verifici starea în care se află. Dacă prezintă deformații mari ori sunt foarte uzate, nu mai sta pe gânduri și cumpără unele noi.

 

A doua etapă în pregătirea mașinii pentru iarnă: mergi cu mașina în service

A doua etapă în pregătirea mașinii tale pentru iarnă implică să mergi într-un service auto, pentru o verificare de rutină. În timpul vizitei tale la atelierul auto, mecanicii o să verifice instalația de climatizare, starea bateriei, instalația electrică, sistemul de frânare și uzura tuturor filtrelor existente pe automobilul tău.

 

A treia etapă în pregătirea mașinii pentru iarnă: cumpără-ți toate obiectele utile în sezonul rece

Este bine să îți pregătești mașina pentru cele mai grele condiții de iarnă, chiar dacă nu va ninge sau nu va fi foarte frig. Vremea se poate schimba oricând și extrem de rapid, așa că este bine să fii prevăzător. Așadar, cumpără-ți toate obiectele utile în sezonul rece, de la lichid de parbriz pentru temperaturi foarte scăzute, până la lanțuri pentru anvelope, racletă și lopată pentru zăpadă.

 

A patra etapă în pregătirea mașinii pentru iarnă: protejează-ți autovehiculul

Dacă ai un garaj, ai grijă ca mașina ta să stea în interiorul lui cât mai mult pe timp de iarnă. Astfel, nu doar că o vei proteja de efectele frigului și zăpezii, ci o s-o poți încălzi mult mai rapid înainte să pleci la drum cu ea.

 

A cincea etapă în pregătirea mașinii pentru iarnă:  verifică starea ștergătoarelor

Starea ștergătoarelor mașinii tale este foarte importantă în lunile de iarnă. Dacă acestea nu sunt perfecte, o să ai mai probleme vizibilitatea în trafic, mai ales dacă va fi o iarnă cu multe precipitații.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/snow-road-winter-car-roadtrip-1281636/

LĂSAȚI UN MESAJ