Mașina second-hand – ce trebuie să verifici când o cumperi

0
1218

Nu mulți își permit să investească într-o mașină nouă, iar dacă și tu ești în această situație nu ar trebui să te îngrijorezi. Piața de autoturisme second-hand este foarte mare și pentru toate gusturile, așa că poți conduce mașina visurilor tale, chiar dacă aceasta nu a ajuns din fabrică direct în locul tău de parcare, ci a mai trecut înainte și prin mâna altor șoferi. Dar înainte să te bucuri de prețul mult mai mic decât cel al unui autoturism nou și a bate palma cu fostul proprietar al acestuia, ar trebui să îți rezervi ceva timp pentru a verifica mașina pe care te pregătești să o achiziționezi. Din păcate, nu toate anunțurile sunt întotdeauna reale, așa că este posibil să întâlnești un vânzător care îți ascunde defectele mașinii pe care tu ai pus ochii. Pentru a evita orice neplăcere ulterioară sau o investiție de care să nu te poți bucura, am pregătit pentru tine cele mai importante aspecte pe care trebuie să le verifici atunci când te pregătești să cumperi o mașină la mâna a doua. Iată care sunt acestea.

 

Seria de șasiu și cea de motor

 

Dacă ai dat peste un anunț mai mult decât tentant și care se încadrează în bugetul pe care îl ai la dispoziție, începe verificările mașinii cu seriile de șasiu și de motor. Pe prima dintre acestea o vei găsi sub capotă, în diferite locuri, în funcție de model. Pe cea din urmă o vei regăsi în talonul mașinii, la rubrica în care sunt trecute datele despre motor. Cel mai indicat ar fi să apelezi la un mecanic auto în care ai încredere și care poate depista imediat dacă vreuna din aceste două serii ar da de bănuit că autoturismul nu este în regulă, așa cum ar fi atunci când cele două serii sunt identice.

 

Loviturile

 

Dacă mașina pe care ai găsit-o a fost implicată într-un accident serios, e cazul să te reorientezi, pentru că vei avea numai probleme din această cauză, dacă te hotărăști să o cumperi. În situația unui accident frontal, întreaga structură a autoturismului va avea de suferit și este foarte posibil ca în cazul unei alte ciocniri structura acestuia să cedeze, urmările putând fi serioase pentru șofer sau pentru pasageri. Primele părți ale mașinii pe care ar trebui să le verifici sunt lonjeroanele, pe care le vei găsi în spatele barei frontale, în partea de jos. Dacă observi urme de rugină sau de sudură, e foarte posibil ca acestea să fi fost sudate imediat după un accident, așa că orientează-te către alt autoturism. Radiatorul este următoarea componentă auto pe care trebuie să o treci în revistă, iar dacă acesta pare a fi nou, semnele că mașina a fost implicată într-o coliziune sunt la fel de clare și în această situație. Nu uita nici de trager (piesa din plastic sau din metal din spatele mașinii, dintre bara pe care stau radiatoarele și motor), care poate avertiza un episod mai puțin plăcut din istoria autoturismului, dacă acesta nu mai are vopseaua originală sau dacă este strâmb. De asemenea, farurile și bara din față sunt tot martori muți ai posibilelor coliziuni în care a fost implicată mașina de-a lungul timpului.

 

Componentele esențiale

 

Pentru acest tip de verificări ar fi bine să apelezi tot la un specialist în mecanică, care și-ar putea folosi experiența și ochiul format pentru a depista posibilele nereguli pe care mașina pe care ți-o dorești le-ar putea avea. E important să fie verificate, pe rând, motorul, cutia de viteze, articulațiile, planetarele, discurile și plăcuțele de frână, în primă instanță. La un test simplu în spatele volanului, poți observa dacă autoturismul vibrează, dacă turează cum ar trebui sau dacă scoate fum. Totodată, trebuie să verifici în mers dacă mașina intră ușor în toate vitezele și dacă scoate vreun zgomot la schimbarea acestora. În viraje poți testa și planetarele, discurile și plăcuțele de frână. Dacă mașina se comportă impecabil, înseamnă că ți-ai găsit autoturismul potrivit pentru tine.

 

Dacă toate detaliile de mai sus sunt în regulă și nu dau nimic rău de bănuit, însă mașina pe care te-ai hotărât să o cumperi are nevoie de câteva schimburi de componente uzuale sau de mentenanță, cum ar putea fi cazul filtrelor, e bine să știi că poți comanda online piese auto pentru orice model Opel, Skoda, Volkswagen, Renault, Fiat, Ford, Dacia sau orice altă marcă pe care o preferi pentru a te asigura că viitoarele tale călătorii vor fi în deplină siguranță. Succes la a găsi ceea ce cauți cât mai curând posibil!

sursa foto: https://pixabay.com/en/shake-hand-buy-car-deal-automotive-3677534/

LĂSAȚI UN MESAJ