10 greșeli pe care cei mai mulți șoferi le fac de fiecare dată când se urcă la volan

0
6348

Oricât de experimentați ar fi, mulți șoferi încă mai comit erori importante atunci când se urcă la volan, atât înaintea unui drum lung, cât și pentru trasee pe care le fac în mod curent, până la locul de muncă sau la supermarketul preferat. Indiferent cât de ușor sau scurt pare un traseu, precauția trebuie să fie maximă, motiv pentru care unele greșeli trebuie evitate cu orice preț.

10 greșeli pe care cei mai mulți șoferi le fac de fiecare dată când se urcă la volan:

  1. Se lasă distrași la volan

Atenția asupra drumului și traficului la volan trebuie să fie întotdeauna 100%, iar potrivit Center for Disease Control din Statele Unite ale Americii, în medie, 8 persoane sunt ucise anual, iar 1160 sunt rănite în urma accidentelor provocate de șoferii care au atenția distrasă. Telefonul inteligent, dispozitivele de navigație, dar și pregătirea nepotrivită pentru drum sunt câteva dintre motivele care provoacă distragerea atenției, precum lipsa unor ochelari de soare atunci este necesar. Tocmai din acest motiv, este foarte important ca fiecare șofer să aibă mereu la dispoziție toate accesoriile care îl vor ajuta să conducă în siguranță totală. Astfel de modele de pe site-ul Edel Optics pot fi de mare ajutor, mai ales atunci când urmează un traseu lung de făcut cu mașina. Printre cele trei mari probleme în distragerea atenției identificate de CDC se numără cele vizuale, în care șoferul își ia ochii de la drum, manuale, în care mâinile nu se mai află pe volan, și cognitive, în care șoferul pur și simplu nu se mai gândește la condus.

  1. Poziția incorectă a scaunului

Un studiu realizat în 2009 în Germania arată că 75% dintre șoferi nu știu să se poziționeze corect pe scaun, iar această problemă conduce la dureri de spate, de mușchi, dar și la accidente cu victime, din cauză că o poziție incorectă pe scaun va scădea semnificativ din eficiența airbag-ului, atunci când este deschis.

  1. Mâna stă mereu pe schimbătorul de viteze

De cele mai multe ori, un șofer va rămâne mereu cu mâna dreaptă pe schimbător, chiar și atunci când condițiile din trafic nu o cer, iar acesta este unul dintre cele mai comune reflexe ale șoferilor, mai ales la drumurile mai lungi. Dincolo de riscul de a nu mai putea manevra corect volanul într-o situație de criză, prin acest obicei schimbătorul va fi mereu sub presiune și se va uza mai repede.

  1. Piciorul e mereu pe ambreiaj

Mulți șoferi uită că alături de pedala de ambreiaj se află o zonă dedicată poziționării piciorului stâng astfel încât ambreiajul să nu fie pus mereu sub presiune. Acest lucru va duce la uzura prematură și la costuri suplimentare pentru reparații, pe viitor.

  1. Schimbă direcția mașinii în staționare

Tot pentru a evita reparații costisitoare, e important ca atunci când nu este absolut necesar, precum în parcările aglomerate, direcția să nu fie schimbată când mașina se află în staționare, ci doar în mișcare. Acest lucru va afecta cutia de direcție pe termen lung, ceea ce ar putea provoca un joc incomod al volanului, dar, mai rău, ar putea face ca mașina să tragă într-o direcție, la drum drept.

  1. Nu dau zăpada jos de pe mașină

Pe timp de iarnă, când zăpada a căzut în cantități considerabile, e indicat ca fiecare șofer să își ia măcar jumătate de oră pentru a curăța mașina. Mulți șoferi preferă să curețe doar luneta, parbrizul și geamurile laterale și să se aventureze în trafic în acest fel. Zăpada rămasă pe mașină poate fi foarte periculoasă însă, pentru că poate obstrucționa vizibilitatea altor șoferi, dar mai ales poate cădea în orice clipă pe parbriz.

  1. Încălțămintea nu e bună pentru condus

Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii în 2015 de către companiile de asigurare arăta la acea vreme că 25% dintre femei și 13% dintre bărbații cu mașină au pățit ca piciorul să le alunece de pe pedale din cauza încălțărilor nepotrivite, ceea ce a condus la incidente în trafic.

  1. Bordul este plin de obiecte instabile

Orice șofer își personalizează mașina cu obiecte personale preferate sau amintiri din vacanță, însă majoritatea acestora reprezintă un mare risc atunci când automobilul se află în trafic. Din cauza faptului că sunt instabile, pot cădea în orice clipa, ceea ce ar putea distrage atenția șoferului și cauza probleme majore în trafic.

  1. Frânează în coborâre

Este un obicei care va uza extrem de mult plăcuțele de frână și poate pune în pericol siguranța tuturor participanților la trafic. Într-o coborâre, este indicat de folosit frâna de motor, adică trecerea într-o treaptă inferioară de viteză.

  1. Semnalizează prea târziu sau chiar deloc

Una dintre primele reguli predate la școala de șoferi este atenția la volan, dar și la modul în care ceilalți șoferi conduc, astfel că e foarte important ca orice participant la trafic să poată anticipa ce vor să facă ceilalți din jur. Lipsa semnalizării atunci când urmează o schimbare de direcție nu va ajuta pe nimeni și va pune în pericol integritatea tuturor celor din jur. Același lucru este aplicabil și în situația în care semnalizarea este făcută în ultima clipă. Ideal ar fi ca orice șofer să semnalizeze cu 50 de metri înainte de a schimba direcția.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: nd3000

 

LĂSAȚI UN MESAJ