Probleme cu mașina înainte de Revelion? Iată ce ai de făcut!

0
1354

Te gândești să pornești la drum, chiar înainte de Revelion, pentru o petrecere pe cinste? Cu siguranță, aceasta este decizia cea mai bună pentru sfârșitul de an, fiind în acest mod alături de prieteni, la o cabană în vârf de munte și petrecând astfel până seara târziu.

Atunci când deja ai ales drept modalitate de transport autoturismul personal ar fi bine să îi verifici cu atenție starea tehnică și ori de câte ori sesizezi o problemă să ceri ajutorul unei echipe de specialiști.

Drumurile de munte nu sunt deloc ușoare, așa că totul trebuie să fie bine pus la punct și mai ales să funcționeze perfect. Ca atare, pentru o astfel de experiență, când vine vorba de piese auto, ar fi bine să evaluezi atât starea bateriei, ambreiajului și, bineînțeles, a anvelopelor de iarnă. Iată de ce!

Bateria auto

Acest produs reprezintă sufletul oricărei mașini. Fără aceasta, vei fi uimit să observi că mașina nu va mai porni, fiind fără energie. În timpul sezonului rece, bateria auto trebuie verificată cu multă atenție, temperaturile scăzute de afară ar putea să creeze mari probleme. De aceea, ori de câte ori observi că mașina începe să dea rateuri sau nu mai pornește la prima învârtire de cheie, ar fi bine să iei în calcul cumpărarea uneia noi. În plus, trebuie să cunoști că durata de viață a unei baterii auto este de numai 4-5 ani, astfel că dacă te apropii de acest termen de garanție ar fi bine să comanzi o alta nouă, fiind ținută măcar de rezervă pentru momentele în care mașina nu va mai porni deloc.

Ambreiajul

Iată un alt aspect ce trebuie verificat. Care este rolul unui ambreiaj? Probabil aproape toți șoferii cunosc acest lucru. Ori de câte ori vom apăsa pedala de ambreiaj, vom putea schimba viteza. Ca atare, cu ajutorul ambreiajului se transmite cutiei de viteze mișcarea de rotație a ambreiajului și astfel mașina va porni la drum. Piesele componente ale ambreiajului sunt destul de numeroase – disc de ambreiaj, volantă, placă de presiune și rulment de presiune. Toate acestea trebuie verificate atent și atunci când observi că există probleme atunci când încerci să schimbi vitezele sau atunci când mașina nu mai pleacă de pe loc, ar trebui să te gândești că de vină ar putea fi ambreiajul. Acesta nu poate fi verificat sau schimbat acasă, fiind o procedură foarte grea. De aceea, ar fi bine să iei în calcul o verificare tehnică atentă ori de câte ori simți că ceva este în neregulă și de aceea, ar fi indicat să nu lași pe ultima clipă.

Cutia de viteze

Aceasta determină punerea în mișcare a autoturismului, astfel că atunci când ceva este în neregulă s-ar putea să aveți mari surprize și singura salvare este să ajungeți la cel mai apropiat service. Cutia de viteze are un rol important în mecanismul de transmisie, transmițând mișcarea către roți. Pinioanele, coroanele dințate, inelele sincronizatoare, furca și manșonul de cuplare sunt câteva piese componente ce sunt conținute de cutia de viteze. O proastă întreținere a cutiei de viteze îi poate scurta durata de viață, așa că ar fi bine de ca uleiul pentru cutia de viteze să fie schimbat la intervale de timp regulate și nu doar completat, așa cum spun unii producători. Schimbarea vitezelor se va face mult mai ușor, iar mașina se va deplasa fără probleme.

Nu trebuie să uiți nici de starea anvelopelor de iarnă și să ai în vedere cauciucuri off road, atunci când drumul pe care urmează să circuli prezintă denivelări sau strat mare de zăpadă.

LĂSAȚI UN MESAJ