X-Klasse: Mercedes a lansat pick-up-ul cu stea în frunte și valențe de lifestyle

0
1755

Porsche a făcut SUV-ul Cayenne. Dupa 100 de ani de istorie cu burta pe asfalt, Maserati a pariat tot pe SUV, dezvoltând Levante. Bugatti se gândeste la o limuzină. Bentley n-a ezitat să fabrice cel mai puternic și mai luxos “tractor”, Bentayga. Rolls-Royce lucrează la un model “cocoțat”. Iar Mercedes a lansat… X-Klasse, primul pick-up cu valențe de lifestyle. Adică, îmbrăcat frumos și asortat, atât cu ieșirile în teren, cât și întâlnirile de afaceri urbane. Oare ce urmeaza? Marchione s-a jurat că Ferrari nu va deveni SUV. Lamborghini, însă, care a mai avut off-roader, LM002 pregătește SUV-ul Urus, dar s-ar putea gțndi, de ce nu, și la un pick-up sau limuzină… Noi așteptăm cu cel mai mare interes răspusul bavarezilor la X-Classe. Oare se va întâmpla ca în cazul Mercedes cu X6?

G-Klasse este regele neincoronat al off-road-ului, iar Mercedes a dezvoltat ”utilitare” pe șasiul său. De data aceasta, însă, constructorul a gândit economic și a decis să nu încerce marea cu degetul, dezvoltând propriul pick-up, ci a ales Nissan-ul Navara, un model redutabil și cu istorie, pentru a contura X-Klasse. Aceeași strategie a avut succes, de exemplu, și în cazul utilitarei Citan, care se înrudește cu Renault Kangoo și, chiar, cu Dacia Dokker.

Mercedes-Benz X-Klasse – Power Exterieur

X Klasse reinventează pickup-ul tradițional, îmbinând trăsăturile clasice și robustețea unui pickup de dimensiuni medii cu atributele tipice Mercedes-Benz, de la dinamism, confort și siguranță, până la design, conectivitate și opțiuni extinse de personalizare. Astfel, mașina vine în întâmpinarea nevoilor moderne ale pieței, deschizând totodată acest segment de piață pentru noi categorii de consumatori. Disponibil în trei variante de design și echipare, cu motorizări de 4 și 6 cilindri, tracțiune spate, variabilă sau 4MATIC4 permanentă, și cu o cutie de viteze manuală, în șase trepte, sau automatică, cu șapte trepte. În plus, există șase versiuni diferite de tapițerii pentru scaune, două tipuri diferite de piele pentru interior și o gamă variată de accesorii și decorațiuni Mercedes-Benz. Astfel, pick-up-ul poate fi personalizat pentru toate gusturile, atât vizual, cât și la nivel de funcționalitate, mai mult decât orice alt model din această clasă.

Concept contradictoriu

X Klasse etalează trăsături aparent contradictorii – design modern și robustețe fără compromisuri, capacități impresionante în off-road și dinamism ridicat la conducere, confort și funcționalitate. Astfel, designul distinctiv este disponibil în trei variante, adaptate pentru stiluri de viață și medii de lucru diferite.

X Klasse PURE este varianta ideală pentru medii de lucru dure, cu cerințe complexe. În același timp, confortul și designul său recomandă această versiune pentru întâlnirile cu clienți sau furnizori, cât și pentru activități private.

X Klasse PROGRESSIVE este dedicată persoanelor aflate în căutarea unui pickup robust, cu un plus de stil și cu mai multe funcții de confort – o carte de vizită pentru afacerea lor și, simultan, un autovehicul confortabil și deopotrivă prestigios.

Iar X Klasse POWER este modelul de vârf ca design și echipare. Destinat clienților pentru care stilul, performanța și confortul sunt primordiale, modelul este un autovehicul potrivit pentru mediul urban, dar și pentru activități sportive sau de timp liber. Prin designul și echiparea de top, acest pickup se potrivește perfect unui stil de viață independent.

mb-x-1

Cărăuș de lux

X Klasse poate încărca o sarcină utilă de 1,1 tone, suficientă pentru a transporta 17 butoaie a câte 50 de litri de bere fiecare. În același timp, X Klasse este capabilă să tracteze până la 3,5 tone, putând remorca, spre exemplu, un iaht cu lungimea de opt metri.

Datorită ampatamentului lung, de 3150mm, a secțiunii frontale scurte, respectiv a compartimentului pentru pasageri și a secțiunii-spate foarte lungi, X Klasseare o formă alungită, ce inspiră dinamism. Designul înclinat al geamurilor laterale și liniile întinse contrastează cu suprafețele robuste, sculptate, ale caroseriei, evidențiind suplețea pickup-ului. Arcadele roților, partea frontală impunătoare și designul purist de la spate accentuează impresia de lățime, conferind pick-up-ului o puternică  prezență  pe șosea.

La interior, X Klasse duce calitatea și confortul la un alt nivel în segmentul de pickup-uri medii. Panoul de control include ornamentul decorativ concav tipic Mercedes-Benz, acesta întinzându-se pe toată  lățimea bordului – o caracteristică nouă pentru acest segment de vehicule. Există trei variante de ornamente disponibile pentru X Klasse POWER: un aspect pixelat negru mat, un efect de aluminiu cu granulație longitudinală și o stilizare de tip lemn mat, de culoarea maro.

Pentru a completa senzația de înaltă calitate, partea superioară a habitaclului este disponibilă cu piele ARTICO, de culoarea neagră sau maro. Duzele de aerisire rotunde adaugă la nota sportivă. În funcție de design și de linia de echipare, acestea vin în negru lucios sau argintiu, creând un efect de înaltă calitate la interior. Cu ajutorul designului și a liniilor de echipare, modelele PROGRESSIVE și POWER au consola centrală încadrată de o decorațiune argintie. Mânerele ușii mari sunt de asemenea finisate cu argintiu. Impresia de eleganță a interiorului este completată de ecranul proeminent, similar celui de pe V Klasse. În combinație cu sistemul multimedia COMAND Online, ecranul are diagonala de 8,4 inch, fiind cel cel mai mare ecran disponibil autovehiculelor din acest segment. Cu o rezoluție de 960 x 540 pixeli și tehnologia IPS cu contrast ridicat (In-Plane Switching), ecranul are un afișaj strălucitor care mărește semnificativ calitatea imaginii camerei 360 de grade și a hărților de navigație.

Conceptul ecranului și al panoului de control arată nivelurile ridicate de comoditate și confort ergonomic. Grupul de instrumente este alcătuit din cadrane rotunde, mari și analogice, prezente la și pe C Klasse și V Klasse. Ecranul color multimedia de 5,4 inch este amplasat între butoanele rotunde ale consolei. Datorită butoanelor de pe volanul multifuncțional, setările de pe afișajul color pot fi controlate fără ca șoferii să-și ia mâinile de pe volan. Volanul, cu cele 12 butoane, este ajustabil pe înălțime, îmbunătățind astfel poziția ergonomică și permițând o poziție relaxată la conducere. În  versiunile X Klasse PROGRESSIVE și POWER, volanul, schimbătorul de viteze și frâna de mână sunt îmbrcate în piele. În combinație cu sistemele multimedia Audio 20 CD, COMAND Online, X Klassecuprinde, în plus față de unitatea centrală de comandă, un touchpad multifuncțional – o altă noutate în acest segment. Acesta este situat într-o poziție ergonomică pe consola centrală și, ca un smartphone, poate fi controlat folosind gesturile utilizatorului sau în mod tradițional, prin introducerea de litere și caractere.

Mercedes-Benz X-Klasse – Power Interieur

Motoare în patru și șase cilindri

La lansarea pe piață, X Klasse are două motorizări puternice și eficiente, cu patru cilindri. Sistemul de propulsie diesel common-rail de 2,3 litri este disponibil în două variante – X 220 d, cu un singur turbocompresor, generând 120 kW / 163 CP, respectiv biturbo X 250 d, cu nu mai puțin de 140 kW / 190 CP. Ambele modele diesel sunt disponibile cu tracțiune spate sau cu  integrală. Datorită nevoilor foarte specifice ale pieței, de exemplu în Dubai și Maroc, modelul pe benzină X 200 de 122 kW / 165 CP este disponibil doar ca vehicul cu volan pe partea stângă, cu tracțiune spate. Toate motorizările au o funcționare silențioasă, cu vibrații reduse și o distribuire excelentă a puterii, cât și cu cifre reduse la nivel de consum. Puterea este transferată printr-o transmisie manuală cu șase trepte. O transmisie automată cu șapte trepte este disponibilă la cerere pentru modelele X 250 d și X 250 d 4MATIC de 140 kW / 190 CP.

Motorul diesel V6 cu cuplu ridicat va fi lansat la mijlocul anului 2018, asigurând un plus de agilitate pe teren accidentat. Acesta va genera 190 kW / 258 CP și un cuplu maxim de 550 Nm. Cu această motorizare, X 350 d ocupă o poziție de lider în segment. Modelul de top al Clasei X va fi echipat standard cu transmisie integrală permanentă 4MATIC și cutie automată cu șapte trepte 7G-TRONIC PLUS, cu padele, și funcția ECO start/stop. Sistemul DYNAMIC SELECT este disponibil opțional. Până în prezent, includerea unui comutator al modului de rulare a fost rară în segmentul pickup-urilor. Această tehnologie permite ca experiența de conducere să fie adaptată după preferințele individuale – de la un confort relaxat până la sportivitate. Există cinci programe: Comfort, ECO, Sport, Manual și Off-road. Acestea modifică caracteristicile motorului, rapoartele transmisiei automate și funcția ECO de pornire/oprire.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ