Cum indiferent de mașină, anvelopele sunt singurul element de contact cu suprafața de rulare, una dintre premierele de la cea de-a 87-a ediție a Salonului Auto de la Geneva este semnată de Goodyear, unul dintre cei mai reputați constructori de pneuri. Luând în considerare evoluția mobilității către vehiculul autonom,

Goodyear a prezentat Eagle 360 Urban, un concept de anvelopă ”conectată”, realizată sub umbrela Artificial Intelligence, care va fi capabilă să se transforme și să simtă, să decidă și interacționeze.

La intersecția dintre autonomie, mobilitate și conectivitate va avea loc o revoluție. Pe măsură ce această interacțiune se va produce, tehnologia anvelopei va fi chiar mai importantă decât este astăzi. Pentru a naviga în siguranță, vehiculele autonome ale viitorului vor trebui să învețe cum să se descurce cu milioane de posibile necunoscute cu care noi avem de a face în fiecare zi. Pentru a putea face asta, ele vor avea nevoie de acces la informații și vor avea nevoie de abilitatea de a învăța să se adapteze,” a declarat Jean-Claude Kihn, președinte al Goodyear Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

goodyear_eagle_360_urban_-2

Anul trecut, odată cu anvelopa concept Eagle 360, Goodyear a prezentat un  produs unic, o sferă multi-direcțională care să se potrivească cu solicitările condusului autonom pe măsură ce se solicită niveluri ridicate de confort, siguranță și manevrabilitate. Iar feedback-ul pozitiv primit l-a încurajat să ducă acest concept mai departe.

Odată cu Eagle 360 Urban, Goodyear ilustrează o viziune a modului în care ar putea arăta viitorul. Sub umbrela Artificial Intelligence, Goodyear a dat acestor anvelope-concept un ”creier”, combinat cu un înveliș bionic și cu o bandă de rulare adaptivă.  Învelișul bionic al anvelopei Eagle 360 Urban este dotat cu un senzor de rețea ce permite anvelopei să verifice pe cont propriu statusul informațiilor privind mediul și suprafața de rulare și să le aducă la zi. Prin intermediul conectivității cu alte vehicule, precum și cu sistemele de management ale traficului și mobilității, anvelopa Eagle 360 Urban captează, de asemenea, informații din mediul înconjurător în timp real.

Combinând aceste surse de informare și procesându-le prin intermediul unor rețele neuronale antrenate cu algoritmi de învățare profunzi, anvelopa Eagle 360 Urban decide care este cel mai apropiat curs de acțiune. Odată înzestrată cu inteligență artificială, anvelopa Eagle 360 Urban învață din acțiuni precedente cum să optimizeze răspunsuri viitoare.

Realizat dintr-un polimer super-elastic, învelișul bionic al anvelopei are o flexibilitate similară cu cea a pielii umane, ceea ce îi dă posibilitatea de a se îndinde și a se contracta. Acest strat suplimentar învelește un alt strat făcut dintr-un material cu consistența unei spume, suficient de puternic pentru a rămâne flexibil în pofida greutății vehiculului. Grație acestei flexibilități, elementele de acționare de sub suprafața anvelopei, elemente capabile să modifice forma anvelopei în urma unui input electric și care acționează ca niște mușchi umani, pot remodela secțiuni individuale de pe supafața anvelopei prefigurând designul benzii de rulare și adăugând ”adâncituri” pentru condiții de vreme umedă sau o bandă de rulare mai lină pentru condiții de vreme uscată.

Când învelișul bionic este deteriorat, senzorii din banda de rulare pot localiza locul în care a fost afectată și înțepată. Anvelopa se rotește pentru a crea o pată de contact diferită. Aceasta reduce presiunea pe locul afectat și lasă procesul de autovindecare să înceapă. Autovindecarea funcționează grație materialelor care sunt special proiectate pentru a pătrunde în locul înțepat. Acestea reacționează fizic și chimic între ele pentru a forma noi legături moleculare și pentru a închide locul înțepat.

Această nouă generație de anvelope va crea valoare adăugată pentru partenerii OEM, precum și pentru furnizorii de Mobilitate ca Serviciu (MaaS) prin maximizarea utilității și prin furnizarea de mentenanță proactivă. Pentru cei care merg zilnic cu mașina, această anvelopă le va oferi o experiență îmbogățită, adăugând o nouă dimensiune siguranței.

LĂSAȚI UN MESAJ