Dacă prima generație a “țăranului” britanic a reușit să transpună, în 2010, atributele tradiționale Mini în segmentul crossover-elor subcompacte premium, noul Mini Countryman instrumentează o adevărată răscoală în materie de spațiu, versatilitate, funcționalitate și ecologie. Pe scurt, modelul este cu 20 de centimetri mai lung decât predecesorul său, oferă cinci locuri de sine stătătoare, oferă prima “prispă” pentru picnic din industrie, Picnic Bench, dispune de noi motoare și transmisii, măsoară plăcerea condusului pe teren accidentat (Mini Country Timer) și, nu în ultimul rând, este primul model al mărcii care poate fi comandat în variantă plug-in hybrid – Mini Cooper S E Countryman ALL4.

p90240821_lowres_the-new-mini-country

Noul Countryman trece bariera de 4.2 metri lungime, devenind cel mai mare și mai versatil model din istoria de 57 de ani a mărcii. De asemenea, crossover-ul este mai lat cu circa trei centimetri și are un ampatament extins cu 7.5 centimetri, dimensiuni ce se răsfrâng direct asupra confortului celor cinci locuri și a spațiului pentru bagaje. Poziţia ridicată a şezutului scaunului șoferului asigură o vizibilitate excelentă, iar scaunele spate pot fi deplasate longitudinal cu până la 13 centimetri. Rabatarea spătarelor oferă divizare în raport 40:20:40. De asemenea, spătarele oferă un unghi de înclinare variabil, astfel că se poate obţine fie un confort sportiv al poziţiei în scaun, fie un spaţiu suplimentar de stocare în spate. Volumul portbagajului este de 450 de litri şi poate fi extins, la nevoie, până 1.309 litri (+220 litri ,în comparaţie cu modelul anterior).

Countryman rămâne ferm legat de tradiţiile mărcii britanice, mergând pe urmele modelelor din anii ’60, Morris Mini Traveller şi Austin Seven Countryman, care aveau un interior foarte versatil. La acea vreme, versiunea cu panouri cu cadru din lemn – cunoscută drept „Woody” – a atins un statut de cult de care continuă să se bucure şi în prezent, iar noul Mini cu “prispă” ține aproape, mergând şi mai departe în ceea ce priveşte versatilitatea, agilitatea şi caracterul premium.

p90240594_lowres_mini-cooper-s-countr

Datorită proporţiilor sale puternice, noul Countryman are o prezenţă specială. Designul definit de o gardă la sol mai înaltă şi o poziţie ridicată de condus este accentuat suplimentar de aspectul exterior al Mini ALL4, de şinele înalte de pe plafon și elementele de design specifice mărcii, inclusiv structura în trei părţi a a profilului – acoperişul, secţiunea geamurilor şi corpul principal, precum şi consolele scurte, pasajele largi ale roţilor şi creşterea lăţimii în partea de jos.

Selecţia de culori pentru caroserie include variantele Island Blue metalizat şi Chestnut, care acum sunt disponibile în premieră pentru un model Mini. „În esenţă, noul MINI Countryman a crescut în dimensiuni. Totuşi a fost posibil să păstrăm proporţiile MINI caracteristice”, spune Julius Schluppkotten, project manager MINI Countryman.

Numeroase elemente de design specifice pentru model, precum acoperişul în culori contrastante, stopurile verticale, grila hexagonală a radiatorului şi farurile mari, au trecut printr-o etapă de dezvoltare evolutivă. Contururile semnalizatoarelor laterale, poziţionate pe aripi, se prezintă într-o nouă formă, de săgeată. Şinele de pe plafon, din aluminiu satinat, sunt combinate cu blaturile argintii ale pragurilor laterale, astfel că oferă o accentuare vizuală mai mare înălţimii automobilului. Liniile orizontale domină în partea din spate, în timp ce stopurile dispuse vertical oferă un contrast atractiv.

p90240582_lowres_mini-cooper-s-countr

Profilul farurilor se abate, însă, de la forma circulară, specifică mărcii. Conturul lor distinctiv şi rotunjit uşor asimetric se îmbină cu grila radiatorului pentru a produce o imagine frontală inconfundabilă. Luminile de parcare integrate în prizele de aer sunt utilizate standard ca lumini de zi. În combinaţie cu farurile LED opţionale, aceasta din urmă este generată în premieră de o bandă de lumină dispusă integral în jurul fiecărui far.

Spaţiu și ambianţă premium

Interiorul noului Mini Countryman, creşterea evidentă a spaţiului, ambianţa premium rafinată şi conceptul modern de afişare şi operare reflectă progresul obţinut prin schimbarea de generaţie. Atât șoferul, cât şi pasagerul din faţă beneficiază de extinderea spaţiului la nivelul capului şi al umerilor, în timp ce raza de ajustare a scaunelor a fost şi ea extinsă. Montanţii înguşti şi poziţia înaltă a scaunelor asigură vizibilitatea optimă în timpul manevrelor. În partea din spate, noul Countryman oferă loc suficient pentru trei pasageri. Deschiderile uşilor spate au fost extinse în comparaţie cu modelul precedent, permiţând acum un acces mai convenabil. Pe lângă lăţimea interiorului, spaţiul pentru picioare este şi el semnificativ mai generos.

p90240802_lowres_mini-cooper-s-countr

Numeroasele facilităţi de stocare contribuie şi ele la funcţionalitatea optimizată a automobilului. Atât în faţă, cât şi în spate sunt două buzunare în uşi în care se pot depozita sticle de un litru. Consola centrală, care se extinde până la panoul de instrumente, are un compartiment de depozitare integrat şi două suporturi de pahare în faţa schimbătorului de viteze sau a selectorului. MINI Controller şi comutatorul pentru frâna electrică de parcare sunt şi ele poziţionate pe consola centrală.

Echiparea standard a noului Mini Countryman include Radio MINI Boost cu afişare pe patru linii în instrumentul central şi facilitate hands-free cu Bluetooth pentru telefonul mobil. Opţiunile includ Radio MINI Visual Boost cu monitor color de 6,5 ţoli (16,51 cm), sistem de sonorizare Harman Kardon, sistem de navigaţie MINI şi sistem de navigaţie MINI Professional. Dotările pachetului Wired, care include sistem de navigaţie MINI Professional, cuprinde nu doar Touch Controller pe consola centrală, ci şi monitor color de 8,8 ţoli (22,35 cm), cu un nou design grafic, în instrumentul central. Acesta din urmă dispune de funcţie touchscreen pentru o operare intuitivă, mai ales atunci când maşina staţionează.

p90240679_lowres_the-new-mini-country

De asemenea, conectivitatea intră şi ea într-o nouă dimensiune odată cu lansarea noului Countryman. Mini Connected merge dincolo de funcţiile familiare ale infotainmentului din automobil şi devine un asistent personal de mobilitate în cadrul conceptului general care oferă susţinere pentru planificarea mobilităţii individuale şi în afara maşinii. Bazat pe o platformă flexibilă, Open Mobility Cloud, Mini Connected integrează perfect automobilul în viaţa digitală a conducătorului prin diverse sisteme precum Apple iPhone şi Apple Watch.

p90240596_lowres_mini-cooper-s-countr

În combinaţie cu pachetul Wired şi sistemul de navigaţie Mini Professional este posibilă utilizarea altei funcţii dezvoltată exclusiv pentru Mini Countryman, care accesează talentul multilateral al noului model într-un modinovator şi distractiv. Mini Country Timer înregistrează toate călătoriile pe drumuri acoperite cu zăpadă, în pantă, denivelate şi nepavate. Imediat ce noul MINI Countryman rulează pe un teren solicitant, tipul şi amploarea provocării sunt depistate şi afişate pe monitorul din instrumentul central prin intermediul graficii. Apoi, conducătorul poate citi pe computerul de bord cât de mult şi cât de intens a condus pe acel tip de suprafaţă.

Lansare pe piaţă cu patru motoare

A doua generaţie Mini Countryman va dispune încă de la lansare de noi motoare, două pe benzină şi două propulsoare diesel, fiecare echipat cu tehnologia MINI TwinPower Turbo. De asemenea, gama va include şi primul MINI cu propulsie hybrid plug-in din istoria mărcii.

MINI Cooper Countryman: motor pe benzină, cu trei cilindri, capacitate: 1.499 cmc, putere: 100 kW/136 CP, cuplu maxim: 220 Nm.

MINI Cooper S Countryman: motor pe benzină, cu patru cilindri, capacitate: 1.998 cmc, putere: 141 kW/192 CP, cuplu maxim: 280 Nm.

MINI Cooper D Countryman: motor diesel, cu patru cilindri, capacitate: 1.995 cmc, putere: 110 kW/150 CP, cuplu maxim: 330 Nm.

MINI Cooper SD Countryman: motor diesel, cu patru cilindri, capacitate: 1.995 cmc, putere: 140 kW/190 CP, cuplu maxim: 400 Nm.

MINI Cooper S E Countryman ALL4: motor pe benzină, cu trei cilindri, capacitate: 1.499 cmc, putere: 100 kW/136 CP, motor electric sincron, putere: 65 kW/88 CP, putere sistem: 165 kW/224 CP, cuplu sistem: 385 Nm.

LĂSAȚI UN MESAJ