Cea de-a 27-a ediție a Salon International de la Haute Horlogerie din Geneva s-a încheiat pe 20 ianuarie, iar printre ”vedete” s-au numărat Piaget Altiplano, Girard-Perregaux 1966 WW.TC sau Vacheron Constantin Métiers d’Art Villes Lumières.

Între 16 și 20 ianuarie, pe malul Lacului Leman, a avut loc o nouă ediție a Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH), eveniment care grupează an de an mărci de prestigiu, precum A.Lange & Söhne, Audemars Piguet, Baume & Mercier, Cartier, Greubel Forsey, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Panerai, Parmigiani, Piaget, Richard Mille, Roger Dubuis, Van Cleef & Arpels sau Vacheron Constantin. După ce, anul trecut, organizatorii evenimentului de la Palexpo au pus la dispoziția expozanților, pentru prima dată, o zonă specială dedicată „noului val din ceasornicărie” denumită Carré des Horlogers, în 2017, printre surprizele SIHH s-au numărat două noi manufacturi cu renume – Girard-Perregaux și Ulysse Nardin – precum și cinci noi ceasornicari independenți: Grönefeld, Manufacture Contemporaine du Temps, Ressence, Romain Jerome și Speake-Marin.

Girard Perregaux 1966-WW.TC
Girard Perregaux 1966-WW.TC

Cel puțin  la fel de importantă ca noile nume intrate în portofoliul SIHH a fost și deschiderea, în premieră, către publicul larg. Ediția din 2017 a expoziției a fost prima în care pasionații au avut acces, într-o singură zi, la cele mai noi creații din lumea spectaculoasă a orologieriei. Până anul trecut, în standurile SIHH aveau acces doar marii comercianți de ceasuri și jurnaliștii specializați.

Noutăți atemporale

Printre premierele de la SIHH 2017 s-a numărat două piese din colecția Altiplano a Piaget. Prezentate ca un tribut adus celor 60 de ani ai acestei cunoscute colecții, care a debutat, în 1957, sub titulatura de „cel mai subțire ceas din lume” – piesele sale erau animate de Calibrul 9P, cel mai subțire mecanism aflat vreodată într-un ceas -,  Piaget Altiplano Self-Winding 43 mm și  Piaget Altiplano Self-Winding 38 mm mizează pe aceeași caracteristică. Pe lângă diametrul ceva mai mare, primul are ca element distictiv cuvântul „automatic” plasat sub numele Piaget. De asemenea, este animat de Calibrul 1200P, care are o grosime de doar 2,35 mm. Acesta este vizibil prin geamul de safir amplasat pe spatele carcasei. Limitată la 360 de piese, această ediție specială are un preț de 23.900 de dolari. Piesa cu diametrul de 38 mm are în carcasă Calibrul 430P, care are o grosime de 2,1 mm, și va fi produsă în 430 de exemplare, fiecare având un preț de catalog de 17.900 de dolari.

Piaget Altiplano Self-winding
Piaget Altiplano Self-winding

Revenită la SIHH după șase ani de absență, marca Girard-Perregaux, parte a grupului Kering alături de Ulysse Nardin, a prezentat 1966 WWTC (World Wide Time Control), o piesă foarte utilă celor care călătoresc mult, grație afișării orei din 24 de orașe corespunzătoare celor mai importante 24 de zone orare ale lumii. Foarte ușor de folosit, mecanismul automatic al acestui ceas este inclus într-o carcasă cu o grosime de 12 mm, rezistentă la adâncimi de până la 30 m.

Celebra și exclusivista casă Vacheron Constantin a prezentat la SIHH 2017 o nouă colecție denumită Métiers d’Art Villes Lumières. Aceasta reprezintă o invitație într-o călătorie aeriană nocturnă pe cerul unor orașe cunoscute pentru influența lor artistică asupra întregului mapamond: Geneva, Paris și New York. În viitor, este posibil ca acestor orașe să li se adauge și altele. Până atunci însă, este demn de menționat că Métiers d’Art Villes Lumières ascunde mecanismul 2460SC produs „in-house” de Vacheron Constantin. Acesta are o rezervă de putere de 40 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ