Cum recunoști piesele auto contrafăcute care sunt vândute ca piese originale Dacia?

0
2359

Piesele auto contrafăcute sunt un risc real atât pentru șofer, cât și pentru pasagerii pe care acesta îi transportă în mașină. Ele arată precum cele originale, dar au defecte evidente de fabricație. În plus, piesele originale sunt testate pentru fiabilitate, iar cele care le imită nu sunt.

În cazul unui impact, un airbag care nu este original poate să nu se deschidă, sau niște anvelope contrafăcute pot să aibă o distanță mai mare de frânare decât cele originale, un risc evident.

 

Cum arată și se comportă piesa originală?

Piesa de schimb originală este o componentă auto ce respectă niște criterii cerute de producător și este validată de compania producătoare ca fiind a sa. Legal este definită drept „aceeași piesă ca piesa din prim montaj, fabricată de un furnizor pentru constructor sau pentru rețeaua sa proprie de distribuție, sub rezerva respectării drepturilor de proprietate intelectuală, adică a dreptului asupra mărcii, a dreptului asupra desenelor și modelelor și a dreptului de autor”.

Piesele auto de schimb false și cum le identifici

Nu trebuie să fii mecanic auto ca să identifici o piesă contrafăcută. Iată câteva semne clare de fals care să te alarmeze:

  1. Dacă iei piese auto de la magazine de specialitate și acestea au prețul prea mic față de cel din magazinul de profil.
  2. Dacă numele brandului producător este scris greșit (Renault nu își scrie greșit numele niciodată).
  3. Dacă pachetul de ambalaj arată neglijent, fără numele firmei producătoare sau cu numele scris greșit.
  4. Dacă piesa nu are număr de serie (multe falsuri nu arată numărul piesei)
  5. Dacă la exterior piesa arată ca originalul, dar pe interior nu (falsificatorii au devenit destul de buni la copierea înfățișării exterioare, dar nu pot – sau nu se preocupă – de imitarea piesei la interior).

Toate acestea trebuie să fie semnale de alarmă. Cei care vând astfel de piese fac o infracțiune (conform Legii 218/2013) pentru că pun în pericol viețile oamenilor.

Piesele cumpărate online ar trebui să fie achiziționate de pe site-uri de renume, care oferă și posibilitatea returnării produselor comandate.

 

Când o piesă originală are defecte de fabricație, deseori ea este retrasă de pe piață. În caz de accident din cauza unei piese anume, brandul producător este responsabil în fața legii.

Avantajele pieselor originale

 

Piesele auto noi, originale și aftermarket Dacia vin cu garanția calității brandului pentru a asigura durata lungă de utilizare a mașinii. Când achiziționezi piese auto pentru Dacia trebuie să fii atent la câteva aspecte. Piesele auto originale sunt concepute și fabricate conform unor caiete de sarcini riguroase legate de material, mod de fabricare, atribute (grosime, formă, decupare, asamblare, puncte de sudură, găuriri, legături), și sunt conforme cu normele europene. Aceste norme sunt menite a garanta un nivel înalt de securitate, calitate și respectare a normelor de protecție a mediului.

De la siguranța ta, a familiei tale și a celorlalți participanți la trafic nu ar trebui să faci rabat. Ar trebui să ai încredere că mecanicul pe mâna căruia îți lași mașina este responsabil la rândul său și că nu montează piese contrafăcute. Lasă-ți mașina doar pe mâna atelierelor de reparat cu reputație bună.

sursa foto: https://pixabay.com/en/auto-dacia-autohaus-suv-spotlight-2159708/

LĂSAȚI UN MESAJ