Asaltul familistelor la dietă continuă

0
2049

În era SUV-urilor și a crossover-elor, încă mai există mulți clienți care au nevoie de spațiu și versatilitate, dar nu apreciază ”altitudinea”, punând accentul pe plăcerea de a conduce. Așa că, tradiționalul break continuă să fie la modă, indiferent de clasă. Iar noile BMW Seria 5 Touring și Opel Insignia Sports Tourer, cu volume de încărcare de 1.700 litri și, respectiv, 1.640 litri, sunt exemple perfecte.

A cincea generație BMW Seria 5 Touring (bavarezii au dat startul break-uri de clasă medie superioară începând cu Seria 5 E34) și a doua generație Opel Insignia Sports Tourer, două break-uri cu tradiție care au fost puse la dietă, pentru un plus de dinamică, și supuse unei infuzii puternice de noi tehnologii, își vor face intrarea în scenă în martie, la Salonului Auto de la Geneva 2017.

Noul Seria 5 Touring a fost dezvoltat special pentru piaţa europeană, unde s-a bucurat de un mare succes de-a lungul a mai bine de 25 de ani, și duce la un nivel superior atributele clasice, precum aspectul distins, agilitatea și capacitatea de încărcare. Cu o conturare a suprafeţelor care creează o alură atletică bine definită şi linii alungite dinamic, designul exterior al noului ”cinciar” break exprimă cu claritate combinaţia de sportivitate şi versatilitate pentru care modelul este renumit. Contururile precise marchează partea frontală, iar farurile LED, disponibile standard, se extind până la grila radiatorului orientată spre înainte.

În acelaşi timp, linia laterală combină geometria distinctivă a automobilului cu proporţiile armonioase. Un alt factor care contribuie la aura sportivă emanată de noul BMW Seria 5 Touring este linia lungă a acoperişului, ce se revarsă peste montanţii ”D” puternic înclinaţi. Luneta este încadrată de un spoiler pe acoperiş, cu a treia lampă de stop integrată, şi de deflectoarele de aer în părţile laterale. Mai jos, o serie de linii orizontale proeminente şi stopurile în formă L intră mult în flancurile maşinii, accentuând lăţimea caroseriei.

Patru motoare cu tehnologie TwinPower Turbo, de ultimă generație, vor fi disponibile pentru început atunci când vor începe vânzările, în iunie 2017, în timp ce sistemul de tracţiune integrală BMW xDrive va fi oferit pe două modele încă de la lansare. Variante suplimentare, cu propulsie clasică şi cu tracţiune integrală, se vor adăuga gamei de-a lungul anului. Suspensia pneumatică spate, cu funcţie de autonivelare automată, face parte din echiparea standard. Iar pe lista de opţionale sunt incluse Dynamic Damper Control (controlul dinamic al amortizoarelor), sistemul Adaptive Drive, cu stabilizare activă a ruliului, sau Integral Active Steering (direcţie adaptivă integral, disponibilă şi în combinaţie cu xDrive). Capacitatea portbagajului noului BMW Seria 5 Touring a crescut la 570-1.700 de litri şi oferă o sarcină utilă cu până la 120 kg mai mare, în funcţie de varianta de model (la 720-730 kg).

A doua generație a break-ului Insignia, botezat Sports Tourer, preia liniile rafinate ale ”fratelui” său sedan, Grand Sport, care, la rândul său s-a inspirat de la conceptul Monza din 2013, crește ușor, până la 4.986 mm, și este mai atletic și mai agil, cântărind cu până la 200 kg mai puțin, în funcție de versiune. Totodată, Opel a avut grijă și de latura practică. Noul break de clasă medie superioară oferă un volum de încărcare de până la 1.640 litri, cu peste 100 litri mai mare față de modelul anterior. Bancheta poate fi rabatată complet apăsând un buton din portbagaj. Și, în plus, mașina dispune de sistemul FlexOrganizer, ce include şine laterale, plase de separare a încărcăturii şi diferite posibilităţi de fixare, precum şi cu o opţiune de depozitare sigură şi organizată a bagajelor. Pentru simplificarea încărcării, hayonul poate fi deschis/închis prin simularea unei mișcări de lovire cu piciorul sub parașocul spate.

În habitaclu, spațiul pentru cap a fostă mărit cu 31 mm, cel pentru umeri cu 25 mm și cel pentru șolduri cu 27 mm. Trapa panoramică opțională, de 1.400 x 860 mm, care se întinde peste capetele pasagerilor din spate asigură o ambianță specială și, în premieră la Opel, ambele scaune laterale din spate sunt încălzite.

Pe partea high-tech, Insignia Sports Tourer II beneficiază de ultima generașie a sistemului de iluminare cu faruri cu matrice LED, Opel IntelliLux LED, head-up display (afișarea principalelor informații pe parbriz), asistent pentru menținerea benzii de circulație, cu corectare automată a manevrelor și avertizare privind părăsirea benzii de circulaţie (LDW), pilot automat adaptiv, cameră video la 360°, care facilitează manevrele de parcare, și, nu în ultimul rând, de sistemul multimedia IntelliLink, compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto, care include și asistentul personal OnStar, asistentul personal ce permite, de pildă, pasagerilor să rezerve camere de hotel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ