GM isi negociaza iesirea de pe piata europeana. Grupul Peugeot-Citroen vrea sa cumpere Opel

1
2151
psa peugeot citroen opel gm

General Motors (GM) si PSA, grupul care reuneste marcile Peugeot, Citroen si DS, se afla in negocieri avansate in ceea priveste preluarea Opel de catre francezi, informeaza Reuters, citand surse apropiate subiectului fierbinte, care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Un purtator de cuvant al PSA a confirmat negocierile, fara a da insa prea multe detalii. “Ne aflam in discutii cu Opel pentru a extinde colaborarea pe proiectele existente (…) Din 2012, General Motors si grupul PSA au pus bazele unei aliante, care, in momentul de fata, desfasora trei proiecte in Europa si generat o serie de sinergii importante. In acest cadru, GM si PSA examineaza permanent oportunitati care sa intareasca cooperarea, iar PSA confirma explorarea de initiative strategice cu scopul de a-si imbunatati profitabilitatea si performantele operationale, inclusiv o apropiere de Opel si Vauxhall”, a declarat Bertrand Blaise.

Anuntul negocierilor cu PSA intervine la circa o saptamana dupa ce GM a anuntat pierderi de 257 milioane de dolari in Europa. Din anul 2000 pana in prezent, “gigantul din Detroit” a pierdut peste 15 miliarde de dolari pe “batranul continent” si previzioneaza ajungerea la un echilibru in 2018, dupa primele probleme aparute in 2016, in urma Brexit-ului si a devalorizarii lirei sterline.

De cealalta parte, PSA se afla in plin avant. La inceputul saptamanii, grupul francez a anuntat intrarea unei a 4-a marci in portofoliu, dupa achizitionarea marcii indiene Ambassador, pentru 11 milioane de euro.

Daca PSA va cumpara Opel si Vauxhall, se va crea un “monstru” al industriei auto, care, cu o cota de piata de circa 16%, va surclasa Renault-Nissan si va ajunge numarul doi in Europa, dupa Volkswagen.

1 COMENTARIU

  1. Am fost fan si sunt posesor Opel, dar:
    Care opel? dieselurile sunt de la fiat, de atatia ani, niste porcarii – la fel ca masinile italienesti, foarte rare pe strada o data ce implinesc 4 ani. Benzinare? Daca ma intereseaza benzinar imi iau direct japoneza si gata discutia, dorm linistit.
    opel n-a mai facut o masina decenta din 2005-2006, ce sa mai zici ca l-a mancat concurenta. e bine ca au inceput sa incerce sa vanda masini cu reclame gen renault/citroen – cumpara fată masina ca te face fericita. Abordarea lu pește. La fel ca industria auto germana, dupa 1990 s-au transformat in produs de consum, nemtii nu mai fac masini, nemtii fac afaceri. Trist e cu prostii care le fac bani cadou pentru povesti gen, seria 3, porsche, mercedes.

    Dar nu-i bai, m-am nascut si am crescut in opel, am ajuns sa conduc unul, culmea e ca ala in care m-am nascut inca mai functioneaza! Dar sincer, abia astept sa se incheie acordul de comert intre EU si Japonia, sa vina japonezii sa mature pe jos cu industria auto germana, poate se mai desteapta si romanul.

LĂSAȚI UN MESAJ