Cum trebuie să conduci în timpul iernii – TOP sfaturi de la experți pentru șoferi

0
2062

Chiar dacă nu am intrat bine în lunile calendaristice de iarnă, zăpada s-a și pus pe unele drumuri naționale. Așadar, dacă ești șofer și ai mult de mers cu mașina prin țară, trebuie să te adaptezi în timp real condițiilor meteorologice specifice iernii. Zăpadă pe carosabil, vizibilitate redusă, ambuteiaje – toate acestea te fac să îți pregătești din timp mașina pentru perioada următoare, iar stilul de condus trebuie să fie din ce în ce mai prudent.

Vorbim astăzi despre cum trebuie să conduci pe timp de iarnă, fie că ești începător, fie că ai deja ani de experiență în spatele volanului. Siguranța ta în trafic depinde de o serie de reguli pe care trebuie să le respecți cu sfințenie. Iată care sunt acestea:

 

Atenție la pietoni

Atunci când ninge, condusul în oraș trebuie să te țină mereu cu reflexele bine pregătite, mai ales în zonele în care pietonii pot traversa partea carosabilă. Chiar dacă regulile de circulație sunt de partea ta, iarna, derapajul pe carosabilul alunecos este un risc de care trebuie să fii în permanență conștient. Așadar, fii mereu cu ochii în patru la pietonii care se angajează în traversări riscante, pentru a putea frâna în timp optim, evitând astfel un incident rutier nedorit.

Plecarea dintr-un loc înzăpezit

Dacă ai deja permisul de conducere de câțiva ani buni, știi foarte bine că iarna vine la pachet cu unul dintre cele mai detestate lucruri de către șoferi: plecarea dintr-un loc înzăpezit. Iarna nu trebuie să te prindă niciodată cu garda jos, adică fără o lopată în portbagaj, racletă pentru parbriz, un sac de nisip (dacă spațiul din portbagaj îți permite), spray special pentru dezghețarea geamurilor, iar lista poate continua. Niciodată să nu intri în casă fără a lăsa ștergătoarele ridicate, iar atunci când pleci cu mașina dintr-un loc înzăpezit, nu trebuie sa forțezi prea tare motorul. Accelerează până în 2000-2500 rpm, apăsând cu atenție pe accelerație și ambreiaj.

Viteză redusă în permanență

Chiar dacă ești un șofer cu experiență, o porțiune de carosabil alunecos te poate scoate imediat în decor sau te poate arunca pe sensul opus, în cazul în care nu adaptezi viteza la condițiile de drum. Pe timp de iarnă, trebuie să păstrezi o distanță dublă față de mașina din fața ta, iar în curbe, viteza trebuie să îți permită întotdeauna un viraj sigur. Este interzis să circuli pe drumurile publice fără cauciucuri de iarnă, așa că dacă încă nu ai un astfel de set în garaj, cumpără din timp aceste piese auto, pentru că riști mai mult decât o amendă de circulație.

Combustibilul pe timp de iarnă

Dacă ești posesorul unei mașini pe benzină, iarna trebuie să te prindă cu aditivi anti-îngheț pentru carburantul pe care îl folosești. În schimb, dacă mașina ta este pe motorină, poți alimenta fără probleme cu motorină de iarnă, un combustibil ce se bucură de o aprindere mult mai ușoară. Dacă nu ai mai schimbat de ceva vreme filtrele de combustibil, cumpără-ți din timp unele noi, pentru un plus de siguranță, odată cu instalarea înghețului.

Sunt o mulțime de pregătiri pe care trebuie să le faci pe ultima sută de metri, înainte de căderea primelor zăpezi. O lista întreagă de produse și verificări trebuie bifată cap-coadă, așa că dacă banii pe care îi acum nu îți permit aceste cheltuieli, obține un credit urgent chiar acum de la VivaCredit, pentru că poți primi rapid în cont până la 2000 de lei. Cum obții acest credit urgent? Ei bine, tot ce trebuie să faci este să aplici online pe site-ul vivacredit.ro, lucru ce îți va lua aproximativ 7 minute. Un credit urgent de la Viva Credit îți stă la dispoziție oricând ai nevoie, pentru a-ți pregăti din timp mașina pentru iarnă, conform sfaturilor primite de la experți!

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/action-blur-car-daylight-246320/

LĂSAȚI UN MESAJ