Cum să pregătești mașina pentru o călătorie lungă. 3 lucruri pe care să le ai în vedere

0
4640

Când pleci cu mașina într-o călătorie lungă, e foarte important să te asiguri că aceasta e într-o stare bună de funcționare. Pe drum se pot întâmpla multe lucruri, iar automobilul tău, oricât de performant ar fi, nu e invulnerabil, așa că e mai bine să fii pregătit decât să regreți mai târziu. Iată ce ar trebui să faci înainte să pornești la drum:

 

Verifică uleiul pentru cutia de viteze

Uleiul de transmisie nu trebuie schimbat des, însă se poate transforma într-o mare problemă dacă cutia de viteze nu mai este bine lubrifiată. O cutie de viteze rămasă fără ulei de transmisie poate fi foarte dificil de operat; va scoate zgomote neplăcute, se va bloca și va intra mult mai greu în viteză, iar în cazurile mai grave, poate chiar să iasă din viteză. Mai mult, în cazul mașinilor care au cutii automate, acestea nici nu vor mai putea porni de pe loc.

Cutia de viteze este foarte importantă pentru buna funcționare a mașinii. Iar aceasta are nevoie de ulei de transmisie pentru a putea funcționa eficient. În timp, uleiul din cutia de viteze poate fi contaminat cu pilitură de fier de la pinioane și alte impurități, motiv pentru care trebuie schimbat cel puțin o dată la 2 ani. Frecvența cu care schimbi uleiul depinde foarte mult și de uzura mașinii și de modul de funcționare al cutiei de viteze. Cutiile de viteze automate au un grad mai mare de uzură, motiv pentru care uleiul de transmisie trebuie schimbat mai des decât în cazul cutiilor manuale.

 

Verifică uleiul de motor

Atunci când uleiul de motor nu este schimbat multă vreme, acesta devine uzat și nu își mai poate îndeplini funcția. Mai rău, poate contribui la uzura motorului. Dacă nu schimbi uleiul mai multă vreme, acesta începe să acumuleze particule de metal, care provin de la uzura pieselor mobile. Pe măsură ce aceste particule se acumulează, vâscozitatea uleiului scade, iar acesta devine abraziv, lucru care nu face altceva decât să accelereze și mai mult uzura motorului.

În cazurile grave, se poate întâmpla chiar ca motorul să se oprească complet și să aibă nevoie să fie schimbat. Înainte de o călătorie lungă, trebuie să te asiguri că  motorul mașinii are suficient ulei. Dacă uleiul e insuficient sau prea uzat, motorul se va încinge foarte mult și poate să-ți facă probleme mari. Ultimul lucru pe care îl vrei este să rămâi blocat cu mașina la sute de kilometri de casă, așa că e mult mai bine să faci verificările înainte de plecare.

 

Verifică bateria

Bateria mașinii are o durată de viață cuprinsă între 3 și 6 ani, în funcție de model, conform samarins.com. Dacă bateria mașinii tale are mai mult de 4 ani, ar fi o idee bună să o verifici, în special înainte de o călătorie mai lungă. Din fericire, există și metode prin care poți vedea dacă bateria mașinii tale e pe cale să cedeze. Spre exemplu, dacă atunci când încerci să pornești mașina, motorul se pune în mișcare mai greu decât de obicei, acesta e un semn că viața bateriei se apropie de final.

Când verifici starea de funcționare a bateriei tale, fă o verificare vizuală temeinică a acesteia. Uită-te, în primul rând, după semne de coroziune a contactelor, întrucât îți pot crea probleme. De asemenea, în cazul în care vezi orice crăpături, scurgeri sau defecțiuni importante, va trebui să schimbi imediat bateria, întrucât aceasta este compromisă.

Sursă foto: Shutterstock

LĂSAȚI UN MESAJ