Trucuri pentru a-ți face mașina mai curată decât a fost vreodată, fără să o duci la spălătorie

0
14647

Orice șofer vrea ca mașina lui să strălucească de curățenie, însă pare imposibil să îți menții autoturismul într-o stare impecabilă mereu, mai ales că praful din orașele aglomerate se depune imediat pe caroserie.

Cea mai simplă metodă pentru a-ți păstra curată mașina este să o duci în mod regulat la spălătorie, însă acest lucru presupune și niște cheltuieli însemnate. Iar dacă ești genul de șofer meticulos care acordă atenție chiar și micilor detalii și nu ești mulțumit când mașina ta nu arată impecabil, atunci varianta ideală pentru tine este să îți găsești timpul pentru a te ocupa singur de curățarea mașinii. Iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi, dar și câteva trucuri care te vor ajuta să păstrezi curățenia în automobilul tău pentru mai mult timp.

Evaluează starea mașinii

Primul lucru pe care trebuie să îl faci, înainte să te apuci de curățenie, este să inspectezi cu atenție mașina și să stabilești care sunt zonele în care s-a depus murdăria cel mai tare. Pentru curățarea acestora s-ar putea să ai nevoie de soluții degresante, pe care să le lași să acționeze câteva minute.

Pe de altă parte, mașinile noi, care încă au acel strat de polish sau ceară care le dă strălucire, nu trebuie spălate cu substanțe care pot distruge acest strat. Chiar dacă unii șoferi își spală mașinile cu șampon obișnuit sau detergent, te sfătuim să le eviți, întrucât acestea conțin agenți chimici care pot distruge polish-ul sau chiar vopseaua. Alege în schimb un șampon auto, pe care îl poți găsi în orice benzinărie.

Aspiră temeinic praful din interior

Cei mai mulți șoferi nu se tem de curățarea exteriorului mașinii, ci de ce vor găsi înauntru. Praf, mizerie întărită depusă în locuri greu accesibile, ambalaje vechi sau lucruri pierdute pe sub scaunele din față – sunt șanse mari să le găsești pe toate în mașina ta, mai ales dacă a trecut ceva vreme de când ai curățat interiorul. Începe prin a curăța bancheta din spate și scaunele șoferului și al pasagerului. Dacă vrei să nu pierzi mult timp, poți folosi un astfel de aspirator de mână, care să te ajute să elimini praful, scamele sau părul de animale, dificil de îndepărtat.

Urmează apoi curățarea gurilor de aerisire. Pentru a scăpa de toată murdăria depusă pe ele, folosește o periuță subțire și aspiră în timp ce o folosești, astfel încât praful care iese de acolo să nu se depună din nou în mașină.

Poți folosi spirt și apă pentru a curăța și igieniza interiorul mașinii, dar și un spray de curățat mobilierul poate da rezultate bune. La final, nu uita să ștergi bordul cu o cârpă uscată, din microfibră, dacă vrei ca acesta să nu rămână cu urme sau pete inestetice.

Nu spăla niciodată mașina la soare

Chiar dacă vrei să profiți de vremea frumoasă pentru a-ți curăța mașina, ai grijă să o parchezi la umbră înainte să începi să o speli. Asta pentru că soarele usucă mai rapid șamponul pe care îl folosești la curățare, iar pe mașină vor rămâne dâre albe. După ce ai șamponat bine caroseria, cel mai bine este să folosești un furtun cu apă pentru a o clăti temeinic. Mașina se spală întotdeauna de sus în jos, pentru a nu împrăștia murdăria, iar clătirea trebuie să înceapă de pe plafon spre roți.

PONT: Ceruiește caroseria la final

Cel puțin o dată pe an, după spălare, este recomandat să aplici o soluție de ceruire, care are rolul de sigila microfisurile, de a da strălucire mașinii și de a proteja caroseria de acțiunea factorilor externi. În plus, aceasta poate elimina și efectul electrostatic din cauza căruia se depun praful și mizeria pe mașină.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: RasaSopittakamol

LĂSAȚI UN MESAJ