Studiu: Tata, instructor de ocazie. 36% din șoferii tineri au efectuat sub 10 ore de legislație

0
1680

Academia Titi Aur – ATA desfășoară în 2017 campania „ViAȚA e a ta“, o campanie al cărei scop este de a trage semnale de alarmă asupra motivelor din cauza cărora au loc accidente rutiere în România și de a conștientiza conducătorii auto asupra riscurilor în trafic, pornind în special de la faptul că, în rândul șoferilor din categoria 18-24 ani, accidentele rutiere reprezintă principala cauză de deces. Prima etapă a constat în demararea unui studiu, bazat pe un chestionar cu 50 de întrebări complexe. După ce au răspuns 204 șoferi din București, cu o medie de vârstă de 27 de ani, rezultatele sunt cel puțin îngrijorătoare.

Cu privire la școala de șoferi, repondenții au declarat, sub protecția anonimatului, că orele de legislație la care au participat în cadrul școlilor de șoferi au fost cuprinse fie între 20-24 de ore (38%), fie sub 10 ore (36%), iar orele de practică în trafic au fost cuprinse cu precădere între 25-30 de ore, cu o durată de 60 de minute.

Faptul că 36% din cei 204 de conducători auto care au completat chestionarul au parcurs sub 10 ore de legislație, este un lucru îngrijorător, care predispune la încălcarea regulilor și la risc“, a subliniat coordonatorul chestionarului „ViAȚA e a ta“, explică Emil Gâtej, psiholog și trainer în cadrul Academiei Titi Aur.

De asemenea, 50,5% din cei chestionați au apreciat că atitudinea instructorului auto a fost una profesionistă, „în mare măsură“, iar pregătirea de care au beneficiat în timpul școlii de șoferi a fost una bună și foarte bună, conform unui procent de 48%.

Prin urmare, repondenții au considerat că, după obținerea permisului de conducere, au avut „în mare măsură“ toate cunoștințele necesare traficului cotidian și nu au solicitat o pregătire suplimentară înainte de a ieși în trafic. După finalizarea școlii de șoferi, cei mai mulți participanți la studiu au condus pentru prima dată într-un interval de 1-30 de zile, însoțiți de tată (38,5%) sau de un prieten (34,2%).

Realitatea este, însă, alta. „Având în vedere că una dintre cauzele principale a incidentelor în trafic constă în faptul că tinerii șoferi nu sunt suficient de bine pregătiți, ne-am propus ca, în acest an, echipa de traineri și specialiști ai Academiei Titi Aur să specializeze 1.000 de instructori auto. Aceștia pot face diferența pentru generațiile viitoare de șoferi“, apreciază Titi Aur.

Foarte îngrijorător, din datele preliminare ale studiului ATA reiese că tinerii șoferi nu știu de ce este capabilă mașina pe care o conduc. Capacitatea cilindrică a automobilelor conduse frecvent este de 1.100-1.500 cm3 și 1.600-2.000 cm3, cu puteri între 71-100 CP și 101-140 CP. „Dar, este important de menționat că majoritatea celor chestionați nu au știut să completeze aceste informații despre mașina pe care o conduc și nu sunt conștienți de puterea acesteia. Mașina poate deveni o armă, dacă nu îi cunoaștem capabilitățile“, apreciază Emil Gâtej.

Pe de altă parte, majoritatea repondenților au menționat că au obtinut permisul de conducere din prima. 53% au spus că folosesc automobilul din necesitate, dar 27% au afirmat că șofează din plăcere. Grav este, însă, faptul că destul de mulți au declarat că și-au aranjat examenul pentru obținerea permisului. 6,5% din repondenți au precizat că au apelat la „relații de prietenie“ sau factori cu implicații financiare (5%). „Vom analiza și urmări în continuare acest procent, pentru a vedea dacă, prin extrapolare la numărul total de deținători de permise de conducere, aceste cifre devin alarmante“, a menționat Emil Gâtej.

Au obținut permisul din prima Conduc o mașină

personală

2-3 ore de condus în medie pe zi Au obținut permisul în București Conduc din necesitate Conduc din plăcere
 

58%

 

68%

 

56,5%

 

69,5%

 

53%

 

27%

 

Studiul ATA se va derula pe toată perioada campaniei, urmând ca înainte de finalizarea acesteia, specialiștii Academiei Titi Aur să reanalizeze răspunsurile primite și să comunice rezultatele finale. În numerele viitoare ale RPM vom continua să vă prezentăm informații importante din campania „ViAȚA e a ta“.

LĂSAȚI UN MESAJ