Generația boomerang – Șoferii tineri sunt vitezomani, vorbesc la telefon, conduc băuți și fură mașinile părinților

0
1292
Ford Driving Skills for Life

Un nou sondaj, realizat pe un eșantion reprezentativ de 5003 șoferi cu vârsta între 17 și 24 de ani, din Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie, subliniază riscurile la care se supun tinerii atunci când conduc mașina. Marea majoritate a celor care au participat la sondaj au declrat că conduc mașinile părinților și, uneori, le ”împrumută” fără a cere voie.

Între riscurile la care se supun aceștia se numără depășirea vitezei legale, utilizarea telefonului mobil la volan și șofatul sub influența băuturilor alcoolice. Concluziile aparțin studiului comandat de Ford și întăresc nevoia unor cursuri de instruire dedicate în Europa, în condițiile în care accidentele reprezintă principala cauză a deceselor printre șoferii tineri.

82% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că obișnuiesc să conducă mașina sau mașinile familiei, 39% au încălcat limitele de viteză, 35% iau cheile mașinii fără să aibă acordul părinților, iar 27% folosesc telefoanele mobile pentru a vorbi, pentru a trimite SMS-uri sau pentru a-și face selfie-uri. Mai mult, 6% recunosc că au șofat sub influența băuturilor alcoolice.

Întoarcerea în casa părinților sau pur și simplu amânarea momentului mutării sunt circumstanțe care pot duce la escaladarea unor conflicte între părinți și tinerii care au trecut peste vârsta copilăriei„, a explicat Jim Graham, manager al proiectului Ford Driving Skills for Life.

Tinerii adulți privesc mașinile părinților ca pe scurtături spre propria libertate, ca baze pentru activitățile sociale. Dar, pentru siguranța acestora și a celorlalți participanți la trafic, tinerii trebuie să se asigure că șofează responsabil, mai ales dacă se află la volanul unei mașini mai puternice decât cele cu care sunt obișnuiți„, a adăugat Jim Graham.

În Europa, în jur de jumătate dintre tinerii aflați în segmentul de vârstă 18-29 de ani locuiesc împreună cu părinții. Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor, costurile din ce în ce mai ridicate ale chiriilor și dificultățile care apar la încercarea de achiziție a unei case contribuie la acest fenomen. Mulți dintre studenți se întorc acasă după terminarea studiilor, fenomen numit de sociologi „generația bumerang”.

Între tinerii chestionați, 74% dețin de fapt un autovehicul, dar conduc în continuare mașina părinților pentru a economisi bani sau pentru a-și impresiona prietenii. Pentru părinți, acesta poate fi un adevărat test financiar. Cercetările arată că un tânăr care sta acasă îi poate costa pe părinți până la 4300 de euro pe an, costurile legate de mașina incluzând sume suplimentare pentru asigurare, carburant și eventuale reparații.

Ford Europa a investit în total 12 milioane de euro începând cu anul 2013 în educarea șoferilor prin apreciatul program Ford Driving Skills for Life. Cursurile practice complet gratuite acoperă recunoașterea pericolelor, manevrarea corectă a vehiculului și aprecierea corectă a spațiului și a vitezei de rulare. În acest an, Ford va oferi cursuri gratuite de instruire în Belgia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Turcia, Marea Britanie și, în premieră absolută, în Norvegia și Ungaria.

Tehnologia Ford MyKey le oferă posesorilor de mașini posibilitatea de a programa o cheie care restricționează primirea apelurilor telefonice la volan, limitează viteza maximă pe care o poate atinge mașina și dezactivează sistemul audio dacă pasagerii nu poartă centurile de siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ