Utilitarele ușoare au jucat, joacă și vor juca un rol-cheie în serviciile de curierat din marile metropole. Dronele, însă, sunt un fenomen modern. Dar, în viziunea Ford, cele două mijloace de transport pot colabora pentru a îmbunătăți mobilitatea în “Orașul Viitorului”.
Utilitarele autonome pot să transporte rapid și eficient la nivel rutier orice pachet – de la alimente la medicamente de care este urgentă nevoie – în timp ce dronele au capacitatea potențială de a prelua ultimul segment al călătoriei și ajung pe calea aerului la destinații inaccesibile cu mașina, așa cum sunt etajele superioare ale clădirilor sau zonele în care parcarea este dificilă, imposibilă sau nesigură.
Conceptul inovativ denumit “Autolivery” (Autolivrare), dezvoltat de o echipă de angajați Ford cu ocazia provocării interne Last Mile Mobility Challenge, imaginează mașini utilitare autonome folosite în paralel cu drone pentru a prelua și livra bunuri și colete în zonele urbane. Conceptul poate fi experimentat cu ajutorul ochelarilor pentru realitate virtuală la Mobile World Congress Barcelona, cel mai mare eveniment global dedicat industriei mobile, ca parte a viziunii Ford “Orașul Viitorului”.
Experiența virtuală demonstrează pregătirile pentru cină și un ingredient ce lipsește care este comandat și livrat la timp pentru a fi adăugat în rețetă. În condițiile în care șoferii din orașele Europei au petrecut, conform unor informații recente, până la 91 de ore blocați în traficul aglomerat în cursul anului 2016, serviciul “Autolivery” ilustrează modul în care tehnologiile pot îmbunătăți viețile clienților care trăiesc în case inteligente conectate și pot să aștearnă drumul spre un viitor mai sustenabil (1).
Viziunea “Orașul Viitorului” propune depășirea provocărilor de mobilitate în mediul urban, implicit blocajele din trafic și a poluării atmosferice, cu scopul de a ajuta oamenii să circule mai ușor astăzi și în viitor. Străzile pot fi transformate în spații verzi și parcuri, oferind astfel o calitate mai bună a vieții și comunități mai sănătoase.
Ford invită în mod regulat propriii angajați, antreprenorii și startup-urile să gândească și să dezvolte inovații în cadrul unor întâlniri dedicate imaginării unor soluții la diferite provocări. “Autolivery” este un concept dezvoltat de Euishik Bang, James Kuo și Chelsia Lau, designeri Ford din Shanghai care au răspuns astfel la provocarea Last Mile Mobility Challenge de a veni cu soluții de mobilitate dedicate zonelor urbane.
Ford intenționează să ofere în 2021 un vehicul autonom de Nivel 4 conform SAE (Society of Automotive Engineers), care va putea fi utilizat de serviciile de mobilitate precum ride sharing (împărțirea unui vehicul de mai mulți pasageri), ride hailing (comanda unei mașini printr-o aplicație dedicată) sau livrările de colete. Compania va crește în mod constant oferta de mașini electrificate până la punctul în care mașinile electrice din gamă vor depăși ca număr în viitorii 15 ani mașinile alimentate cu benzină. Soluțiile de transport care implică împărțirea unui vehicul de mai mulți pasageri vor continua să câștige în popularitate, iar comunicarea între mașinile conectate și infrastructura vor crește la rândul lor.