#VacantePeRoti: TOP 10 destinații motorizate în Santorini

0
2063
santorini oia

Nu, încă nu a venit vara, dar ne putem gândi la ea și la vacanța scăldată de Soare. Parte a Insulelor Ciclade din Marea Egee, Santorini este o destinație vulcanică, cu tente exotice de lux. Cu mașina, este aproape imposibil de ajuns, cursele charter fiind cea mai bună alegere, însă o experiență completă nu poate fi atinsă fără un prieten pe două sau patru roți, suprafața insulei depășind 90 km².

Numele popular al insulei Santorini este varianta prescurtată a numelui catedralei din Perissa, Santa Irini (Sfanta Irina). Într-o ordine aleatoare, în zona Emporio – Perrisa nu se află numai această catedrală care merită o oprire, ci și prima destinație de văzut în Santorini: Black Beach (Plaja Neagră).  În vechime, Santorini se numea Kallístē, însemnând „cea mai frumoasă”. Black Beach este unul din locurile care confirmă acest lucru. Plaja este localizată la 10 km sud-est de Fira – capitala insulei- și este una din cele mai aglomerate destinații turistice pe timp de vară. Plaja este amenajată cu restaurante, șezlonguri și umbreluțe, resortul Perissa oferind facilități complete turiștilor. Cele mai importante două caracteristici ale acestei plaje sunt: culoarea neagră a nisipului, dată de surplusul de bazalt din roca vulcanică, și confortul liniștitor de pe șezlong în timp ce marea scaldă țărmul.

apusul-in-oia

De la Perissa spre sud-vest, mergând spre farul insulei, cea de-a doua destinație de văzut este situl arheologic de la Akrotiri. Istoria insulei Santorini este strâns legată de activitatea vulcanului care, în urmă cu 3600 de ani, a erupt violent și a distrus trei sferturi din insulă și o întreagă civilizație. Situl arhelogic de la Akrotiri descoperă părți importante ale acelei culturi arhaice, care beneficia, totuși, de un nivel înalt de civilizație: clădiri cu două-trei niveluri, canalizare, ateliere de olărit, făcut vin și altele.

balck-beach-1

Din parcarea de la Akrotiri se poate coborâ, pe o potecă destul de abruptă, către cea de-a treia destinație: Red Beach sau Plaja Roșie, denumită astfel după culoarea stâncilor din jur și a culorii nisipului. Deși frumoasă și extrem de spectaculoasă, această plajă este în acest moment o destinație închisă amenjării, dar nu și vizitării, motivul principal fiind pericolul surpării stâncilor din zonă.

Imediat lângă Red Beach, White Beach (Plaja Albă) este cea de-a patra destinație din Santorini. Culoarea nisipului este alb, la fel și al stâncilor din zonă. Plaja este mică, dar amenajată, ajungându-se cu mașina până foarte aproape de plajă. Această destinație este incredibilă și datorită fromațiunilor unice de rocă albă de pe pereții stâncoși din împrejurimi.

red-beach

Specificul Insulei Santorini este dat de arhitectura cu case joase, cu bolți curbate, vopsite în alb și cu ușile și ferestrele vopsite în albastru. În acest specific se încadrează și cele peste 400 de biserici, care adaugă în peisaj cupolele vopsite și ele în albastru.

O destinație ideală pentru poza perfectă cu specificul santorinez este Fira, capiatala insulei. Orașul este construit chiar pe versantul stâncos și oferă o priveliște de vis de la cei 400 de metri deasupra mării. În Fira, cele mai importante două destinații sunt: Imerovigli și Firostefani, două sate cu străzi înguste, pitorești și cu poteci pe creastă, pentru a vedea cât mai bine cupolele albastre domnind peste mare și vulcan. După o zi pe insulă, Fira oferă și o incitantă viață de noapte, unele din cele mai renumite cluburi din lume fiind aici.

Cea mai tare combinație de alb-albastru este, însă, în Pyrgos. Acest sătuc de poveste, cu nu mai mult de 800 de locuitori, este parte a districtului Thira, fiind situat la aproximativ 7 km de Fira. Pyrgos este un exemplu tipic de așezare specific medievală, cu ziduri fortificate și străzi labirintice ce duc către un castel venețian, actualmente în ruină.

Pe drumul de întoarcere de la Pyrgos la Fira, cea de-a șaptea destinație de vizitat este Santo Wines Winery. Locația oferă o priveliște de vis asupra întregii zone scufundate, numită Caldera, cu vedere la Insula Albă și la întregul șir de sate de pe coasta de vest a insulei, de la Fira către Oia. Aici, se fac degustări de vin, licoarea numărul unu fiind vinul Assyrtico, produs din soiul de struguri specific zonei și pe care se presupune că îl produceau și membri comunității dispărute de la Akrotiri.

De asemenea, una din principalele atracții în Santorini este și apusul văzut din Oia. În Oia, apusul se poate vedea din vecinătatea parcării, din turnul castelului venețian actualmente în rutină, de la tavernă, din camera de hotel, de pe mare etc.. Numărul doi după Fira ca prestigiu și lux, Oia este un oraș oferă satisfacții oricărui turist. Ușor de parcurs la pas, incredibil în fotografii, Oia rămâne totodată și cel mai nordic punct al insulei.

white-beach

Oia este și al doilea port al insulei. Zona specifică portului și cea de-a noua destinație din Santorini este Amoudi Beach Port. Portul este mic și aglomerat, dar oferă mini tururi marine excelente, cu vizită la vulcan și la izvoarele calde, cele mai căutate două mini-croaziere fiind cea cu catamaranul și cea cu barca tradițională de lemn. Din acest port se fac și croaziere ”one point”, care au ca scop doar apusul văzut de pe mare.

Cea de-a zecea destinație, dar, poate, de fapt prima, este portul Athinios sau portul mare din Santorini. Acesta oferă facilități pentru orice fel de ambarcațiune, favorite fiind aici vasele mari de croazieră și feriboturile. Acest port este nod cu alte porturi și face legătura cu alte insule din zonă. Odată ce ai ajuns aici, poți pleca cu mașina ta mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ