Importanța oferirii primului ajutor, în situații de urgență apărute inopinat în trafic, este extrem de vitală. Câteva minute pot conta enorm pentru viața unui șofer, atunci când un alt participant la trafic îi oferă sprijin, prin mijloace de prim ajutor, până la sosirea echipajelor abilitate. De ce este importantă o astfel de intervenție incipientă?
Pentru că astfel, poate fi redusă principala cauză a deceselor din Europa pentru persoanele sub 40 de ani, determinată de accidentele rutiere. De cele mai multe ori, reacția de a oferi primul ajutor este înlocuită cu panica, lipsa de reacție sau nepăsarea. Așa că citește acest articol până la final și află cum poți oferi un prim ajutor concret, atunci când ești martor la un incident rutier important, ce poate conta pentru viața unui participant la trafic.
1. Respirația
În cazul în care victima unui accident rutier este inconștientă, primul pas pe care trebuie să îl faci este să îi verifici respirația. Acest lucru se face cel mai ușor prin plasarea degetelor în dreptul nărilor, pentru a vedea dacă victima încă respiră. În caz contrar, se verifică posibilitatea prezenței unor corpuri străine ce ar putea obstrucționa respirația victimei. Dacă prezența respirației nu este sesizabilă nici prin urmărirea mișcărilor pieptului, urmează ca primul ajutor să se ofere prin respirație artificială, gură la gură. Se va pune o batistă peste gura victimei, urmând a se expira puternic în gura acesteia, de aproximativ 12 ori într-un minut.
2. Pulsul
Pentru a se verifica dacă inima victimei și circulația sanguină funcționează, trebuie verificat pulsul victimei. Cum se poate face asta? De cele mai multe ori, se localizează pulsul radial, prin aplicarea a 3 degete pe încheietura victimei. Niciodată nu se folosește degetul mare, ci degetele din mijloc ale mâinii. În același timp, trebuie să se verifice și pulsul de la nivelul gâtului. În cazul în care victima a pierdut mult sânge, este foarte posibil ca pulsul să nu poate fi receptat din prima.
3. Rănile
În cazul în care victima unui accident rutier suferă răni ce pot fi tratate fără mari probleme, până la sosirea echipajelor de intervenție, este recomandată bandajarea acestora pentru a se împiedica pierderea unei cantități mari de sânge. Bandajele și pansamentele joacă un rol important în acest caz, de aceea, nu trebuie să lipsească din trusa de prim ajutor a fiecărei mașini. De asemenea, în cazul în care se aud sunete anormale la nivelul pieptului, atunci când victima respiră, acest lucru poate însemna fracturarea unui anumit număr de coaste. În acest caz, durerile pot fi ameliorate temporar, prin aplicarea unui bandaj la nivelul toracelui.
Vacanță cu un plus de siguranță!
Dacă vrei să te bucuri de un plus de siguranță în vacanța în care te pregătești să pleci, află că Autohut și N24 Assistance pun zilnic la dispoziție, în perioada 9 mai-30 iunie, câte un card N24 Național de asistență rutieră. Acesta se obține prin tragere la sorți, iar tu nu trebuie decât să intri pe autohut.ro și să cumperi piese auto însumând un coș de cumpărături de cel puțin 400 de lei.
Pe autohut.ro găsești cele mai bune preturi la baterii auto, la becurile pentru sistemul de iluminare al mașinii tale, poți cumpăra anvelope noi, uleiuri, precum și multe alte piese auto pe care le poți obține online, simplu și rapid.
Dacă vrei să îți pui la punct mașina, înainte de vacanță, ai din timp grijă ca orice piesă auto a sa să fie verificată. Service-ul Autohut te așteaptă cu o echipă întreagă de profesioniști, pregătiți oricând să repare tot ce trebuie reparat la mașina ta, pentru a te bucura de o vacanță fără incidente nedorite. Este important să știi că acest service este primul din București ce operează sub franciza elvețiană CarXpert.
Sursa foto: https://pixabay.com/en/first-aid-rescue-victims-savior-850489/