VIDEO: N-am ajuns în Matrix! În viziunea BMW, omul sfințește locul, iar roboții duc greul

0
1846
exoschelet bmw

Dacă, în trecut, omul şi maşina lucrau în zone diferite, izolate prin garduri de protecţie, acest decor s-a schimbat și continuă să se schimbe. Unii privesc roboții ca pe o amenințare pentru locurile de muncă. Însă, cel puțin în industria auto, lucrurile nu stau așa.  În fabricile de componente electronice, roboții sunt la putere, dar când vine vorba despre automobile, despre asamblarea unui produs finit care are nevoie de abilitățile creative și cognitive ale oamenilor, mașinăriile au roluri bine definite, scutind lucrătorii de sarcinile obositoare și neergonomice.

N-am ajuns, încă în Matrix, în situația în care roboții gândesc… La BMW, de exemplu, sistemele de asistenţă susţin oamenii în îndeplinirea unor sarcini obositoare şi repetitive, care constituie o solicitare de rutină. În producţie, roboţii ultrauşori nu necesită puncte fixe suplimentare şi sunt relativ mobili în utilizare. Mai mult, pot lucra direct cu oameni. Ca regulă, utilizarea sistemelor de asistenţă înseamnă găsirea soluţiilor mai accesibile pentru obiectivul respectiv, întotdeauna cu accent pe beneficiul specific ce va fi obţinut.

p90250115_lowres_lightweightrobot-in

Digitalizarea permite BMW Group să influenţeze o gamă tot mai mare de opţiuni prin care sistemul de producţie să avanseze sub mai multe aspecte. Mai mult ca niciodată, oamenii devin designeri ai locurilor lor de muncă şi pot oferi răspunsuri la întrebările unei producţii de automobile din ce în ce mai complexă„, a explicat Christian Dunckern, director BMW Group Production System, Planning, Toolmaking and Plant Engineering.

Dacă acum patru ani, în 2013, BMW Group a comandat un prim robot ultrauşor care a ajuns printre angajaţi la linia de asamblare a uzinei BMW Group din Spartanburg (SUA), fiind botezat Miss Charlotte (folosit pentru montarea izolării fonice a uşilor), în prezent, peste 40 de roboţi ultrauşori sunt utilizaţi în uzinele BMW Group. Iar până la jumătatea anului un total de 60 de roboţi vor fi în uz. Ei efectuează sarcini care ar fi obositoare fizic pentru angajaţi şi deseori pun probleme deosebite din cauza nivelului ridicat de precizie pe care o solicită şi a repetitivităţii pe care o implică.

Realitate augmentată și asistenți personali digitali

Evoluția tehnologiei permite ca până și banalele mănuși să nu mai fi ce au fost. Mănuşile de lucru pot fi echipate, de pildă, cu scanere de coduri de bare pentru a se elimina etapele greoaie de luare a scanerului, scanarea obiectului şi punerea dispozitivului la loc. Procesul de scanare este activat acum de către lucrători prin apăsarea unui buton de pe degetul arătător cu degetul mare. Astfel, procesele individuale de producţie pot fi accelerate, ceea ce duce la îmbunătăţirea calităţii proceselor şi a ergonomiei la locul de muncă. Până la sfârşitul anului, în cadrul BMW vor fi utilizate 230 de asemenea mănuşi de lucru inovatoare.

Un alt exemplu este utilizarea aplicaţiilor ”Augmented Reality” (AR – Realitate Augmentată) pe dispozitive inteligente precum tablete, pe care imaginea unei componente poate fi suprapusă cu specificaţii virtuale. Apoi, tableta compară şi evaluează stările actuale şi ideale, ceea ce permite lucrătorului să determine dacă partea se potriveşte cu cerinţele-ţintă şi să identifice şi să rezolve din timp posibilele probleme. Aplicaţiile AR sunt folosite la BMW în validarea conceptelor în fază iniţială, în inspecţiile iniţiale ale eşantioanelor şi acceptarea uneltelor la furnizori, precum şi în întreţinerea sistemelor în funcţionare.

p90249793_lowres_augmented-reality-ap

Exoscheleţii inovatori, purtaţi direct pe corp, sunt o structură externă de susţinere a corpului. BMW utilizează exoscheleţi atât pentru partea superioară, cât şi cea inferioară a corpului. Vesta exoschelet pentru partea superioară întăreşte mişcarea braţelor oamenilor care trebuie să efectueze sarcini obositoare. Legăturile vestei au un suport mecanic integrat cu arc, care oferă braţelor o rezistenţă mai mare. În prezent, 24 dintre aceste veste exoschelet sunt utilizate în producţia de serie a uzinei BMW Group din Spartanburg; alte 44 vor fi adăugate de-a lungul anului.

p90249798_lowres_exoskeleton-vest-in

Exoscheleţii pentru partea inferioară a corpului pot fi găsiţi în zonele de producţie a numeroase uzine BMW Group din Germania. Acţionând ca un suport tip scaun, acest tip de exoschelet îmbunătăţeşte postura lucrătorilor şi oferă ajutor în realizarea sarcinilor de asamblare care necesită o poziţie ghemuită sau rămânerea în alte poziţii care ar putea afecta sănătatea oamenilor. Suplimentar, structura de susţinere a picioarelor poate transforma statul prelungit în picioare în şezut şi astfel îmbunătăţeşte confortul şi flexibilitatea condiţiilor de muncă. Exoscheletul constă din atele mobile, care pot fi ataşate de picioare sau tors şi blocate în diferite poziţii. În prezent, uzinele BMW din Germania utilizează 11 exoscheleţi pentru partea inferioară a corpului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ