Hypercar-ul de 1.500 CP, Bugatti Chiron este prospătul deținător al unui record extrem pentru o mașină de serie. Până și Wolfgang Durheimer, șeful Bugatti, a fost surprins. Cu Juan Pablo Montoya la volan, fostul pilot de Formula 1 renumit pentru apetitul său deosebit de a strivi accelerația de podea până se spărgea motorul, Chiron a accelerat de la 0 la 400 km/h și, apoi, a frânat până la zero într-un timp total incredibil, de 41,96 secunde. La începutul lui 2017, Durheimer spera la sub 60 de secunde. Recordul a fost monitorizat și autentificat de SGS-TUV Saar, liderul mondial în domeniul omologărilor de acest tip.

chiron-4

900 kg este apăsarea produsă de frâna aerodinamică la 400 km/h

Fără echipament și pregătiri speciale, pentru sublinia că hypercar-ul nu are neapărat nevoie de un profesionist și o echipă în spate pentru a bate recorduri, Montoya s-a așezat la linia de start, a ”învârtit” cheia specială ”Top Speed”, care îi dă voie Chiron-ului să treacă de 380 km/h, și a apăsat ferm, cu piciorul stâng, pedala de frână. A selectat prima treaptă a cutiei de viteze și a activat funcția ”Launch Control”. Cei 1.500 CP ai motorului W16 de 8.0 litri s-au trezit imediat și, cu accelerația la podea, turometrul a săltat în 2.800 rpm. Pilotul a luat piciorul brusc din frână și Chiron-ul a țâșnit ca din pușcă, Controlul Tracțiunii având grijă ca niciuna dintre cele patru roți să nu piardă aderența.

bugatti chiron

3.112 metri de pistă i-au ajuns Chiron-ului pentru a obține recordul

32,6 secunde și 2.621 metri mai târziu, mașina a atins 400 km/h, iar Montoya s-a urcat pe frâne. După 0,8 secunde, frâna aerodinamică (eleronul spate activ) s-a ridicat sub un unghi de 49 de grade, pilotul a resimțit forțe de până la 2G (similare cu cele înregistrate la lansarea unei navete spațiale), iar mașina s-a oprit după numai 491 de metri.

chiron-2

”Este impresionant cât de stabil și de agil este Chiron. Accelerația și frânele sunt, pur și simplu, incredibile” – Juan Pablo Montoya, de două ori câștigător Indy 500 și de trei ori învingător la Daytona 24h.

LĂSAȚI UN MESAJ