Dezaburire – Funcționarea corectă a instalației de climatiare este importantă și toamna, și iarna

0
1024

Instalația de aer condiționat de la bordul oricărei mașini funcționează, în principiu, după aceleași reguli ca un frigider, iar funcționarea ei corespunzătoare este imperios necesară pentru confortul și siguranța la rulare, atât vara, cât și toamna sau iarna. Dacă pe caniculă, ne bucurăm de răcoarea suflată prin aeratoare, când vremea se răcește și încep ploile sau ninsorile, dezaburirea perfectă a geamurilor este esențială. Iar acest lucru nu se întâmplă decât dacă instalația de climatizare este curățată și întreținută corect.

Concret, într-o instalație de climatizare, procesul de răcire/uscare se desfășoară în felul următor. Agentul de răcire (freonul) se condensează în compresor și se încălzește, apoi, în condensator, surplusul de căldură este transferat către exterior. Agentul de răcire ajunge în uscător, de unde extrage eventuala umiditate și o filtrează, iar, la finele procesului, ajunge în vaporizator, cu un nivel termic de -1 grad Celsius, răcind aerul livrat în habitaclu care trece pe aici.

Pentru ca acest proces să decurgă normal, experții Premio recomandă verificarea agentului de răcire și igienizarea anuală a instalației. O atenție deosebită trebuie acordată uscătorului și filtrului de aer pentru habitaclu, de ale căror grade de murdărire depinde atât calitatea aerului inspirat în mașină, cât mai ales eficiența procesului de dezaburire. Filtrul de habitaclu, de exemplu, poate fi comparat cu sacul unui aspirator. Adună praf și fel de fel de particule și se colmatează. Când se întâmplă acest lucru, cantitatea de aer care trece prin el scade și, important pentru dezaburire, filtrul îmbâcsit reține umezeală, afectând capacitatea de uscare a intalației. Având o vastă experiență în domeniu, specialiștii Premio afirmă că, din cauza poluării accentuate, în zonele urbane aglomerate, în multe cazuri, este filtrul de habitaclu trebuie înlocuit și de două ori pe an, pentru ca instalația de climatizare să funcționeze în parametri pe tot parcursul anului.

”În România, solicitarea de servicii de verificare și curățare a instalației de aer condiționat este categoric mai mare la începutul verii, dar, ușor, ușor, devine un obicei ca șoferii să vină în centrele noastre și în zilele de toamnă”, a declarat Viorel Hilea, expert Premio.

LĂSAȚI UN MESAJ