Noroi, durere și dezorientare, în prima zi de hard-enduro la Romaniacs 2017

0
1328

Prima zi de off-road dur de la Red Bull Romaniacs 2017 s-a incheiat cu un podium surprinzator. Riderii s-au luptat cu noroaiele. Unii au pierdut lupta, căzând, alții s-au rătăcit. Graham Jarvis, Mario Roman si Jonny Walker au urcat pe ”podiumul” primei zile a raliului, după ce Paul Bolton a ratat un punct de control orar.

Și la cea de a 14-a ediţie a Red Bull Romaniacs riderii de la Gold au pornit catre start inainte de rasarit si au avut de parcurs 124 de km, ingreunaţi de ploaie in a doua parte a zilei. Riderii britanici au profitat de condiţiile alunecoase și primul care a ajuns la Finish-ul din satul Tocile a fost Paul Bolton. Cand a ajuns si Graham Jarvis, Bolton a realizat ca a ratat un check-point, iar penalizarea primita l-a dus pana pe locul sase in clasamentul primei zile. Mario Roman a avut un ritm bun și s-a clasat pe doi, în timp ce Jonny Walker a terminat pe trei. Riderul KTM a fost primul pe traseu dupa ce, Alfredo Gomez, câștigătorul prologului a decis sa porneasca al treilea. Făcând navigaţia pentru toţi cei din spate, Walker a izbutit sa nu se rataceasca inainte de CP4 cum au paţit mulţi rideri de la Gold si Silver, care au pierdut minute bune din cauza unei confuzii.

Red Bull Romaniacs 2017

Alfredo Gomez a ajuns la Finish, insa a decis sa se retraga din cursa dupa ce durerea de spate si picior s-a intensificat mult prea mult. Riderul spaniol a cazut la doar 10 minute dupa Start pentru ca a lovit cu roata faţa o piatra, pe care nu vazut-o din pricina vitezei cu care rula. Nevoit sa paraseasca cursa pe care venise sa o castige dupa locul doi din 2016, madrilenul isi face deja planuri pentru 2018, cand isi doreste mai mult ca oricand sa castige cel mai dificil raliu hard enduro din lume.

Wade Young un alt favorit la victoria din acest an si un obisnuit al podiumurilor de la Red Bull Romaniacs a fost nevoit sa se retraga dupa o cazatura destul de urata in punctul numit “The Rock”.

Cu cei doi rideri nevoiţi sa paraseasca Romania mai devreme decat si-au propus, lupta pentru podium devine din ce in ce mai interseanta si avem sanse sa avem in top trei un rider privat. Nu s-a mai intamplat de caţiva ani buni ca pe podiumul Red Bull Romaniacs sa patrunda un pilot privat, acesta fiind deobicei un joc in care actorii sunt piloţii oficiali de uzina. Printre cei cu sanse evidente sunt rideri precum veteranul Paul Bolton, dar si concurenţi care se afla in primii ani in care concureaza la Gold, cum este cazul cehului David Cyprian.

Red Bull Romaniacs 2017

Riderii români, Norbert Jozsa si Zsolt Varga, nu au avut nici ei o zi simpla, insa important este ca au ajuns la Finish. Din pacate, Varga a primit o penalizare de o ora pentru ca a schimbat un pneu in punctul de service si din aceasta cauză se afla pe locul 26 in clasamentul zilei.

Mani Gyenes a terminat pe trei la clasa Silver, insa este dezamagit pentru ca inainte de CP4 s-a ratacit impreuna cu caţiva rideri de la Gold printre care si Wade Young si Billy Bolt si a pierdut aproape 18 minute. Satmareanul este privit drept unul dintre favoriţii la victoria de la clasa Silver, insa ramane de vazut cat va putea recupera, avand in vedere ca se anunţa doua zile cu trasee foarte alunecoase si el nu se simte bine in aceste condiţii.

Vestea buna in ceea ce ii priveste pe riderii romani vine din partea lui Sergiu Grecu, hunedoreanul care s-a impus la clasa Bronze.

norbert-jozsa-foto-tibi-hila-red-bull-content-pool

Joi, 27 iulie, in cea de a doua zi de off-road, riderii au pornit pe un traseu care ii va duce in Ţara Lovistei si vor avea atat secţiuni cu peisaje pitoresti, dar si secţiuni precum ”Gold Massacre” (o poteca pe o creasta abrupta), ”Bear’s Hole”  (o sumedenie de schimbari de direcţie pe o carare cu pietre care coboara catre vale) sau ”Empty Yourself” (o carare abrupta pe unde se coboara lemnul urmata de o urcare pe o poteca ingusta).

Raliul se va incheia sambata, cu un Finish spectaculos pe dealul Gusterita din Sibiu. Pe langa deja traditionala urcare aproape verticala, se pregatesc o serie de obstacole care ii vor face pe rideri sa isi aminteasca de cea de-a 14-a ediție a Romaniacs.

LĂSAȚI UN MESAJ