Ultima redută comunistă din lumea automobilului este pe cale să cadă. Descrisă de designerii săi în anii 1970 drept ”un Renault 5 urcat pe un șasiu de Land Rover”, Lada Niva nu are nevoie de nicio introducere, fiind produsă de rușii de la AvtoVaz, cu mici modificări de ordin tehnic și estetic, din 1977 și până în prezent.

2018 va fi, însă, anul marii schimbări. Prima generație Niva își va depune, în sfârșit, armele. AvtoVaz a anunțat oficial lansarea celei de-a doua generații, care nu se va dezice de capacitățile 4×4 ale originalului, dar va adopta un spirit modern, cu vocație de SUV.

lada niva

Nicolas Maure, boss-ul AvtoVaz, a lăsat să se înțeleagă clar că noua Niva va fi un demn succesor al mitului off-road rusesc. Prea multe detalii nu au fost date publicității, însă, se pare că, Niva II nu va prelua platforma Dacia Duster, cum se zvonea.

În ceea ce privește design-ul, concept-ul XCode prezentat la ultimul Salon de la Moscova are toate șansele să prindă viață în două versiuni de caroserie, în 3 și 5 uși, alături de o transmisie integrală permanentă, legată la o cutie manuală. Spatele de Ford Focus combinat cu fața de Renault Kadjar / Nissan Qashqai nu va deranja prea mult pe nimeni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ