În cadrul ediţiei 2017 a Consumer Electronics Show (CES) care se încheie astăzi, BMW a prezentat o gamă largă de produse şi servicii noi care vor sta la baza unei schimbări radicale a mobilităţii în viitorul foarte apropiat. De asemenea, a fost dezvăluită şi viziunea unui interior a cărui arhitectură şi interfaţă de utilizator sunt adaptate pentru condusul complet autonom, BMW subliniindu-și poziția de lider în ceea ce priveşte condusul „conectat”.

p90245483_highres_bmw-ces-2017-klaus

BMW HoloActive Touch, holograma ce poate fi ”pipăită”, marchează o nouă dimensiune a modului în care conducătorii selectează şi controlează funcţiile automobilului, de navigaţie, infotainment şi comunicare. Astfel, pentru a controla automobilul, utilizatorii interacţionează cu o hologramă şi primesc feedback haptic printr-un sistem de ultrasunete.
HoloActive Touch este un sistem complet funcţional, care combină un sistem de afişare holografic, în interiorul automobilului, cu un sistem de feedback haptic pentru interacţiunea cu imaginea virtuală care foloseşte ultrasunete. Imaginea este generată printr-o tehnologie foarte asemănătoare cu sistemul Head-up Display, doar că acum proiecţia se face în interiorul automobilului.
Companionul personal de mobilitate digitală BMW Connected, de la viziune la produs
Prin ConnectedDrive, BMW a fost un pionier în facilitarea accesului extins în automobil la funcţiile de comunicare şi infotainment online. În primăvara anului 2016, BMW a oferit o platformă digitală – sub forma BMW Connected – pe care clienţii o pot accesa nu doar în propriul BMW, ci şi de pe o varietate de dispozitive din afara automobilului. Aceasta permite ca planificarea mobilităţii să fie integrată perfect în viaţa digitală a utilizatorilor, susţinându-i atât pe şosea, cât şi în alte domenii ale vieţii cotidiene. Conceptele BMW Connected şi Open Mobility Cloud au fost prezentate pentru prima dată la CES 2016. Imediat după aceea, în martie 2016, a avut loc lansarea pe piaţa din SUA. Din luna august 2016, BMW Connected este disponibil pentru o serie de ţări din Europa de Vest, iar China a completat tripleta în trimestrul al patrulea din 2016.

BMW i Inside Future
Sculptura BMW i Inside Future de la CES 2017

Un alt sistem care a fost prezentat de BMW la ediţia anterioară a CES şi care a ajuns pe piaţă într-un timp-record este aplicaţia de cercetare Remote 3D View. Prin combinarea sistemului de asistare a conducătorului Surround View cu facilităţile de conectivitate BMW Connected, acest sistem permite vizualizare tridimensională a automobilului şi a împrejurimilor care sunt transmise prin conexiunea de date mobile către smartphone-ul conducătorului. Serviciul, care permite conducătorilor să-şi monitorizeze în orice moment automobilul parcat, indiferent de locaţie, va fi lansat în producţia de serie în februarie 2017 odată cu noul BMW Seria 5 Sedan şi este disponibil pentru un număr selectat de ţări, alături de aplicaţia BMW Connected.

BMW Connected transformă automobilul şi dispozitivele mobile în touchpoints (puncte tactile) pentru Open Mobility Cloud. În cadrul CES 2017, BMW a prezentat servicii digitale care vor permite conducătorilor viitoarelor automobile autonome să optimizeze modul în care îşi planifică viaţa cotidiană. O asemenea facilitate va permite conducătorilor să acceseze informaţii ample despre locurile sau clădirile pe care le văd de-a lungul traseului. Informaţia poate fi selectată prin utilizarea BMW Augmented Gesture Control (control augmentat prin gesturi) – o nouă formă de control prin gesturi – arătând o anumită clădire, de exemplu.

Fusion x64 TIFF File

Experienţa condusului conectat va fi îmbunătăţită prin control vocal inteligent. Demonstraţiile BMW Connected vor include un concept vizionar de asistent digital personal în automobil, controlat prin voce, cu care clienţii sunt obişnuiţi în alte domenii ale vieţii cotidiene. Sistemul prezentat la CES 2017 foloseşte varianta de aplicaţie pentru automobil a Cortana de la Microsoft. Aceasta înseamnă că facilităţile de control prin comandă vocală, oferite deja de Microsoft Cortana pe un calculator de acasă sau pe smartphone, ar putea fi disponibile în viitor şi la bordul unui BMW. De exemplu, BMW Connected poate oferi o atenţionare cu privire la o întâlnire din calendar pentru care nu a fost încă fixată o locaţie. Iar Cortana poate fi utilizată pentru a face o recomandare adecvată de restaurant şi pentru a rezerva o masă.

Un alt serviciu posibil cu viitoarele versiuni ale BMW Connected este livrarea a zeci de mii de bunuri cât clientul este pe drum. Amazon Prime Now, care este integrat în toate dispozitivele utilizatorului (în automobil şi în afara acestuia) prin Open Mobility Cloud, permite comandarea bunurilor prin aplicaţie, în timp ce conducătorii sunt pe drum spre următoarea lor destinaţie. Serviciul En-Route Delivery (livrare pe traseu) va fi prezentat la CES 2017 în colaborare cu Amazon Prime Now.

Un alt exemplu al acestei colaborări cu Amazon Prime Now este modul BMW Passenger. Pe baza traseului selectat, BMW Connected poate spune când automobilul va comuta pe condus autonom, iar conducătorul ar avea timp, de exemplu, pentru utilizarea Amazon Prime Video. În modul Passenger, automobilul se poate adapta la nevoile pasagerilor în situaţii diferite. De exemplu, când pasagerii din spate rulează un video, iluminarea interioară este redusă imediat, iar parasolarele sunt închise.

LĂSAȚI UN MESAJ