Noile modele Logan, Logan MCV, Sandero și Sandero Stepway și-au destăinuit, în premieră, secretele. Vedetă a fost însă și actualul Duster, care a devenit prima Dacie cu transmisie automată

Timp de o lună de zile, Dacia a organizat în Croația, la Sibenik, testele internaționale pentru reprezentanții media din toată lumea cu noua gamă a mărcii, prezentată în premieră mondială la începutul lunii octombrie, la Salonul Auto de la Paris. Noile modele Sandero, Sandero Stepway, Logan şi Logan MCV au primit, de fapt, un facelift, însă cele 4 modele prezintă multe noutăți atât la exterior, cât şi la interior.

Farurile au lumini de zi de tip LED, iar blocurile optice posterioare se compun din patru blocuri dreptunghiulare, suprapuse pe verticală. Bara de protecție frontală are un nou design, iar grila de admisie și eșapamentul au primit un contur cromat.

4 este cifra care reprezintă nivelele de echipare: Acces, Ambiance, Laureate și Prestige

Și la interior sunt destule noutăți. În primul rând, noile modele beneficiază de o nouă cheie și de un volan complet schimbat, aici fiind inclusă și comanda pentru claxon, amplasată în zona centrală. Comenzile geamurilor electrice sunt poziționate acum pe panourile ușilor. Consola centrală are un look nou, cu ecranul tactil poziționat acum ceva mai sus, semn că cei de la Dacia au ținut cont de criticile de la lansarea acestuia, când mulți specialiști au semnalat faptul că șoferul trebuia să-și coboare privirea pentru a se uita la display, pierzând astfel câmpul vizual din față. Cromul este și el prezent la interior: la nivelul tabloului de bord (ornament central al volanului, aeratoare, cadrane de bord, planșa centrală), la mânerele de portieră, cât și la maneta schimbătorului de viteze. O priză de 12 volți a fost amplasată în zona pasagerilor din spate. Opțional, Dacia oferă pentru locurile din față o cotieră escamotabilă și cameră video pentru marșarier.

Un nou motor: SCe 75CP de un litru

dacia sandero facelift

Primul contact l-am avut cu propulsorul pe benzină SCe, de 75 CP, un motor de un litru, în trei cilindri, care îi ia locul 1.2-ului în 4 pistoane. Vioi și agil la peste 3.000 rpm, acesta se potrivește perfect în peisajul urban aglomerat. Se descurcă onorabil și la drum, dar cuplul de 97 Nm își arată limitele mai ales în rampă. Noul motor, unul aspirat, este prezent pe modele Logan, Logan MCV și Sandero, mai puțin pe Sandero Stepway.

4 uzine produc Dacia: Mioveni, Tanger, Casablanca (ambele în Maroc) și Oran (Algeria)

Cutie automata adevărată la Dacia

dacia duster edc

Asta da premieră pentru marca românească! Am putut testa pe modelul Duster o cutie de viteze automată EDC (Efficient Dual Clutch), cu dublu ambreiaj, folosită de către cei de la Renault pe modelul Kadjar. Noua transmisie, care nu are nicio legătură cu transmisia pilotată, Easy-R, de la Logan, va fi disponibilă doar pentru Duster-urile cu tracțiune 4×2, echipate cu motoarele diesel dCi 110 CP, explicația oficialilor Dacia fiind că există o cerere mult mai mare pentru tracțiunile față, în procente, aproximativ 75%. Ca primă impresie, EDC-ul i se potrivește mănușă Duster-ului, conferind SUV-ului low-cost un plus de confort și maturitate. Schimbările de treaptă sunt line și eficiente, iar în modul ”Manual” răspunsul este aproape instant.

Motorizări gama Logan & Sandero

– Două versiuni pe benzină: 0.9 litri TCe 90 CP, cu sau fără Easy-R (cutie robotizată), și SCe 1.0 12V, 75 CP
– Două variante diesel : 1.5 dCi 75 CP și 1.5 dCi 90 CP, cu transmisie manuală sau pilotată Easy-R.
– toată gama Dacia este disponibilă de acum şi în variantă GPL (în funcție de țară)

PREȚURI LOGAN

Preț de pornire: 6.950 euro (TVA inclus) pentru 1.0 SCe 75 CP, echiparea Acces

Preț de top: 12.650 de euro (TVA inclus) pentru 1.5 dCi 90 CP, transmisie Easy-R, echiparea Prestige

PREȚURI LOGAN MCV

Preț de pornire: 7.900 euro (TVA inclus) pentru 1.0 SCe 75 CP, echiparea Acces

Preț de top: 13.850 de euro (TVA inclus) pentru 1.5 dCi 90 CP, transmisie Easy-R, echiparea Prestige

PREȚURI SANDERO

Preț de pornire: 7.150 euro (TVA inclus) pentru 1.0 SCe 75 CP, echiparea Acces

Preț de top: 12.850 de euro (TVA inclus) pentru 1.5 dCi 90 CP, transmisie Easy-R, echiparea Prestige

PREȚURI SANDERO STEPWAY

Preț de pornire: 11.200 euro (TVA inclus) pentru 0.9 TCe 90 CP, echiparea Stepway

Preț de top: 13.600 euro (TVA inclus) pentru 1.5 dCi 90 CP, transmisie Easy-R, echiparea Stepway Prestige

LĂSAȚI UN MESAJ